

درپی اعتراضات فعالان مدنی و مردم: رئیس صحت عامه بامیان برکنار شد
مقام های محلی در ولایت بامیان در مرکز کشور تایید کردند که ریحانه حیدری رئیس صحت عامه این ولایت از سمتش برکنار شده است.
محمدآصف مبلغ معاون والی بامیان پس از چاشت امروز در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: "براساس حکم وزارت صحت عامه کشور، ریحانه حیدری از سمتش به عنوان رئیس صحت عامه بامیان برکنار شده و در حال حاضر سرپرست جدید این نهاد رسما کار خود را شروع کرده است."
او افزود، از آنجاکه اداره صحت عامه یکی از نهاد های کلیدی برای عرضه خدمات صحی به شهروندان است، حکومت محلی بامیان از هرگونه تغییرات مثبتی که بتواند باعث بهبود وضعیت در این زمینه شود، استقبال می کند.
ریحانه حیدری از چهار سال به این سو به عنوان رئیس صحت عامه بامیان در این اداره کار کرده است.
هرچند مقام های محلی در مورد دلیل برکناری خانم حیدری به صراحت چیزی نگفته اند، اما به نظر می رسد که شکایت ها و اعتراضات باشندگان بامیان نسبت به کارکرد خانم حیدری در زمان ریاستش، باعث برکناری او از سمتش شده باشد.
باشندگان و فعالان مدنی بامیان بارها از عرضه خدمات صحی کم کیفیت و بی توجهی به بیماران در مراکز صحی از جمله شفاخانه مرکز این ولایت به شدت انتقاد کرده اند.
آنان همواره رئیس قبلی اداره صحت عامه بامیان را به کمکاری و سهل انگاری در انجام وظیفه، ضعف مدیریت و دست داشتن در فساد اداری متهم کرده اند.
تایید کمکاری ها
معاون والی بامیان نیز تایید کرد که اداره محلی این ولایت شکایت های متعددی را از سوی باشندگان بامیان و از طریق رسانه ها مبنی بر کم کیفیت بودن خدمات صحی و عدم رسیدگی درست به بیماران در مراکز صحی این ولایت دریافت کرده بود که تمامی آنها را به وزارت صحت عامه کشور فرستاده است.
او می گوید که احتمال می رود همین شکایت ها و اعتراضات، باعث برکناری خانم حیدری از سمتش شده باشد.
معاون والی اما افزود که در مکتوب وزارت صحت عامه چیزی در این مورد گفته نشده است.
تداوی انسان توسط داکتر حیوانات
برخی گزارش ها حاکیست که در زمان ریاست خانم حیدری، شفاخانه ها، مراکز صحی، کلینیک ها و دواخانه هایی که در این ولایت فعالیت دارند، مورد ارزیابی و نظارت قرار نمی گرفتند و از همین رو عرضه خدمات صحی در این ولایت با گذشت هر روز بی کیفیت تر می شد.
فعالان مدنی مدنی بامیان با استقبال از برکناری رئیس صحت عامه این ولایت می گویند که نبود داکتران و قابله های متخصص، دارو و نیز بلند بودن فیس داکتران در مراکز صحی این ولایت، باعث ایجاد مشکلات جدی برای مردم شده است.
محمد امین ابتحاج حجتی از فعالان مدنی بامیان به مجله اورال گفت که بامیان ظرفیت آن را دارد تا در میان ولایت های دایکندی، غور، سرپل و میدان وردک به زون تبدیل شود اما عرضه خدمات صحی در این ولایت،حتی از سطح یک ولایت نیز پایین تر است.
او افزود که به نسبت نبود نظارت بر دواخانه ها، در برخی موارد در بعضی از دواخانه های حیوانی، داکتران حیوانات نیز برای تداوی انسان ها دارو تجویز می کنند.
این فعال مدنی ابراز امیداوری کرد که با برکناری رئیس صحت عامه بامیان و آغاز به کار سرپرست جدید این نهاد، عرضه خدمات صحی در این ولایت بهبود یابد.
داروهای با ارزشی که حیف شدند
با آنکه تخمین زده می شود نفوس بامیان بیشتر از نیم میلیون نفر باشد، در تمام این ولایت تنها چهار شفاخانه و در کل 98 مرکز صحی وجود دارد.
باشندگان این ولایت همواره از عدم دسترسی به مراکز صحی به علت کمبود این مراکز و نیز در صورت دسترسی از نبود داکتران متخصص و دارو در آنها، ابراز نارضایتی کرده اند.
عرضه خدمات صحی در این مراکز صحی را دو موسسه آغاخان و ادا به عهده دارند که گفته می شود ریاست صحت عامه بامیان بر کارکرد این موسسات نظارت دقیق و موفق نداشته است.
با این حال عبدالرحمان احمدی سخنگوی والی بامیان پرده از راز دیگری بر میدارد که نشان می دهد در زمان ریاست ریحانه حیدری، دارو های مورد نیاز مردم به آنها توزیع نشده و تا زمانی در ریاست صحت عامه این ولایت نگهداری شده اند که تاریخ مصرف این داور ها گذشته است.
آقای احمدی به مجله اورال گفت:"چندی پیش در راس هیئتی که از سوی اداره محلی بامیان به منظور ارزیابی کارکرد ریاست صحت عامه به این اداره رفته بودم، داروهای با کیفیت، گران قیمت و با ارزشی را در این اداره یافتیم که بدلیل توزیع نشدن به مراکز صحی و مردم، تاریخ مصرف همگی آنها گذشته بود".
او تصریح کرد که متخصصان داروشناس، زمانی که لیست این داروها را دیدند، تعجب کردند که چگونه ممکن است این داروهای با کیفیت که با قیمت های گران و از کمپنی های معتبری خریداری شده اند، به مراکز صحی و مردم توزیع نشده اند.
تعهدات سرپرست جدید
تیمورشاه یوسفی سرپرست جدید اداره صحت عامه بامیان که پیش از این به عنوان رئیس صحت عامه دایکندی کار می کرد، با آنکه بارها مورد انتقاد باشندگان این ولایت قرار گرفته، اما تعهد کرده است که در بامیان با استفاده از صلاحیت هایش برای بهبود عرضه خدمات صحی، بگونه جدی کار کند.
او به خبرنگاران گفت که تصمیم دارد برای نظارت از فعالیت های مراکز صحی و موسساتی که عرضه خدمات صحی در بامیان را به عهده دارند، در همکاری با دفتر ولایت، اقدام به تشکیل تیم قوی کند که در طول سال از کار این موسسات و مراکز صحی نظارت کنند.
او تاکید کرد که برای بهبود عرضه خدمات صحی در بامیان، روی شفافیت و حسابدهی نیز کار خواهد کرد و گزارش های کاری اش را به صورت منظم به وزارت صحت عامه کشور و دفتر ولایت بامیان خواهد فرستاد تا نظارتی دقیق و موثر از فعالیت ها صورت بگیرد.