

زهرا جویا، روزنامهنگار افغانستانی جایزه بنیاد بیل و ملیندا گیتس را دریافت کرد
«بنیاد بیل و ملیندا گیتس» روز سهشنبه ۲۰ سپتامبر/۲۹ شهریورماه، جایزه سال ۲۰۲۲ خود را به چهار زن تاثیرگذار به خاطر تلاشهای الهامبخش آنها در زمینههای مختلف، اهدا کرد. زهرا جویا، روزنامهنگار اهل افغانستان و اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا از جمله برندگان امسال جایزه این بنیاد هستند.
زهرا جویا (متولد ۱۳۷۱) روزنامهنگار افغانستانی و مدیرمسئول «رخشانه مدیا» است. او بهعنوان یکی از ۱۲ زن مجله تایم معرفی شد. این مجله گفتگوی مفصل آنجلینا جولی را با جویا راجع به فعالیت زنان در افغانستان منتشر کردهاست. جویا رسانهٔ رخشانه را در سال ۱۳۹۹ برای پرداختن به امور زنان پایهگذاری کرد. او پس از قدرتگیری مجدد طالبان به بریتانیا رفت. زهرا جویا در رشته حقوق دانشگاه کابل تحصیل کرده و سپس به روزنامهنگاری روی آورده است. زهرا جویا، در طی یک سال گذشته جوایز متعدد بین المللی را دریافت کرده است.
زهرا جویا و افغانستان
زهرا جویا، در هفته گذشته روز دوشنبه در سازمان ملل متحد درخواست کرد تا اقدامات بین المللی محکمی برای رسیدگی به "آپارتاید جنسیتی و قومی" در افغانستان که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال گذشته انجام شود. زهرا جویا، مدیر رسانه رخشانه، در طی صحبت مختصر ولی همه جانبه و مستند در مورد وضعیت شکننده مردم هزارهصحبت کرد، وی گزارش اعضای پارلمان بریتانیا، گزارش ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان، گزارش دیدهبان حقوق بشر و گزارشهای چندین نهاد معتبر بینالمللی، را ریفرینس داد و خواستار توجه جامعه بین المللی به کشتار و تعبیض هدفمند نسبت به مردم هزاره شد.
رسانه ی رخشانه
در وبسایت رخشانه در مورد این رسانه چنین آمده است: «رسانهی رخشانه در سال ۱۳۹۹ تاسیس شد؛ این رسانه یک رسانه مستقل است که موضوعات مرتبط با حوزه زنان را در بخش داخلی و بینالمللی، پوشش میدهد. رسانهی رخشانه، با درک فضای حاکم در جامعه افغانستان آغاز به فعالیت کرده است، تا همگام با زمان و در حمایت از زنان در سراسر افغانستان، در امر اطلاع رسانی از وضعیت موجود، تحکیم دموکراسی، برابری و عدالت سهم گرفته و از رخداد حوزه زنان، اطلاعرسانی کرده و گامی برای ترمیم و منسوخ کردن باورهای زنستیزانه بردارد. قرار است رخشانه در حوزه زنان در همه ولایتهای افغانستان، در بخشهای آگاهیدهی، اطلاعرسانی، تحلیل، پژوهش فعالیت نماید.
سیاست رسانه رخشانه
رسانهی رخشانه در روشنایی قانون رسانههای همگانی کشور و با باورمندی به اصل آزادی بیان، خواهان تقویت دموکراسی، مردمسالاری و آزادیهای حقوق بشری در افغانستان است. رخشانه همواره از دستآوردهای دولت و مردم و به ویژه قشر آسیب پذیر جامعه افغانستان «زنان» پشتبانی کرده و متعهد به حفظ ارزشهای مردمسالاری و حقوق بشری، است. رسانهی رخشانه سعی میکند در بخش خبر و موضوعات مرتبط به زنان، اطلاع رسانی سریع، دقیق و غیرجانبدارانه، داشته باشد.
رخشانه از تمامی زنان در سراسر افغانستان دعوت میکند تا در مورد چالشها و فرصتهای فرا راه شان بنویسند تا از این طریق با همدیگر حرف بزنیم. ما باورمند به این هستیم که تا زمانی در مورد چالشها حرف زده نشود، راه حلی پیدا نخواهد شد. رسانهی رخشانه در مقابل نشر مطالب وارده، مسئولیت ندارد و صرف یک پلتفرمی برای بازتاب و نشر دیدگاه و تحلیلهای زنان از سراسر افغانستان، میباشد.»