

سازمانهای غیر دولتی در افغانستان، فعالیتهای خود را متوقف میکنند؛
سه سازمان امدادرسانی بینالمللی، روز یکشنبه ۲۵ دسمبر، در پی منع کار زنان توسط طالبان کار خود را در افغانستان به تعلیق در آوردند.
محافظت از کودکان (Save the Children)، شورای پناهندگان نروژی و CARE گفتند که بدون حضور زنان در نیروی کار، نمیتوانند به طور مؤثر به کودکان، زنان و مردانی که در افغانستان نیاز مبرم دارند دسترسی داشته باشند.
یک روز قبل از متوقف ساختن فعالیت این سازمانها، حکومت طالبان فعالیت زنان و دختران را در سازمانهای غیر دولتی و مؤسسات ممنوع اعلام کرد. طالبان دلیل ممنوعیت زنان از کار در این ارگانها را، عدم توجه کارمندان زن به حجاب و روسری اسلامی گفتهاند.
این سه سازمان غیردولتی خدمات بهداشتی، آموزشی، حفاظت از کودکان و تغذیه را ارائه میکنند و از حمایتهای بشردوستانه در افغانستان حمایت میکنند.
نیل ترنر، رئیس شورای پناهندگان نروژی برای افغانستان، گفت:" ما نمیتوانیم بدون کارمندان زن، برای دسترسی به زنانی که به شدت به کمک نیاز دارند، کار کنیم.
آسوشیتدپرس، روز یکشنبه ۲۵ دسمبر گفت که این گروه ۴۶۸ کارمند زن در کشور دارد.
تسلط طالبان اقتصاد افغانستان را به رکود کشاند، اوضاع کشور را متحول کرد و میلیونها نفر را به فقر و گرسنگی کشاند.
کمکهای خارجی تقریباً یک شبه متوقف شد. تحریمهای حاکمان طالبان، توقف نقل و انتقالات بانکی و مسدود شدن میلیاردها ذخایر ارزی افغانستان، دسترسی به نهادهای جهانی و پول خارجی را که از اقتصاد وابسته به کمکهای کشور قبل از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو حمایت میکرد، محدود کرده است.
مارتین شوپ، یک مقام ارشد کمیتهی بین المللی صلیب سرخ، ماه گذشته در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت که با بدتر شدن شرایط زندگی در سال آینده و آماده شدن کشور برای دومین زمستان خود تحت رهبری طالبان، افغانستانیهای بیشتری برای بقا تلاش خواهند کرد.
ایالات متحده هشدار داد که ممنوعیت سازمانهای غیردولتی کمکهای حیاتی به میلیونها نفر را مختل میکند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه گفت:" زنان در عملیاتهای بشردوستانه در سراسر جهان نقش محوری دارند. این تصمیم طالبان میتواند برای مردم افغانستان ویرانگر باشد." آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت که از گزارشهای مربوط به ممنوعیت سازمانهای غیر دولتی به شدت ناراحت است.
او در بیانیهی گفت:" سازمان ملل متحد و شرکای آن، از جمله سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی، به بیش از ۲۸ میلیون افغانستانی که برای بقای خود به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند، کمک میکنند."
کمیته بین المللی نجات گفت که از تصمیم طالبان ناامید شده است و افزود که بیش از ۳٠٠٠ کارمند آن در افغانستان زن هستند. هنوز مشخص نیست که آیا این شرکت این عملیات را تعلیق میکند یا خیر.
این دستور NGO در نامهی از" قاری دین محمد حنیف" وزیر اقتصاد صادر شد. این سازمان گفت که هر سازمانی که از این دستور پیروی نکند، مجوزش در افغانستان لغو خواهد شد.
انبوهی از احکام حکومت مطلقاً مردانه و مذهبی طالبان یادآور حکومت آنها در اواخر دهه ۱۹۹٠ است، زمانی که آنها زنان را از تحصیل و فضاهای عمومی منع کردند و موسیقی، تلویزیون و بسیاری از ورزشها را غیرقانونی اعلام کردند.
دستور وزارت اقتصاد چند روز پس از آن صادر شد که طالبان دانشآموزان دختر را از تحصیل در دانشگاههای سراسر کشور منع کرد و واکنشهای شدیدی را در خارج از کشور و تظاهرات در شهرهای بزرگ افغانستان برانگیخت.
حوالی نیمه شب شنبه در ولایت هرات، جایی که معترضان قبلی با موترهای آبپاش متفرق شده بودند، مردم پنجرههای خود را باز کردند و شعار "الله اکبر" را در همبستگی با دانشجویان دختر سر دادند.
در شهر جنوبی قندهار نیز روز شنبه، صدها دانشجوی پسر امتحانات سمستر آخر خود را در دانشگاه میرویس نیکه، تحریم کردند.
یکی از آنها به آسوشیتدپرس گفت که نیروهای طالبان در هنگام خروج از سالن امتحان تلاش کردند جمعیت را متلاشی کنند.
او که فقط نام خانوادگی خود را اعلام کرد، گفت:" آنها سعی کردند ما را متفرق کنند، بنابراین ما شعار دادیم، سپس دیگران با شعارها به ما پیوستند.
ما از حرکت خودداری کردیم و طالبان فکر میکردند که ما اعتراض میکنیم. طالبان شروع به شلیک تفنگهای خود به هوا کردند و دو نفر را لت و کوب کردند.