

پاکستان؛ مسعود اظهر، در افغانستان پنهان شده است
مسعود اظهر بنیانگذار و رهبر یک گروهی تروریستی پاکستانی « جیش محمد» است. سازمان تروریستی جیش محمد به طور عمده در بخش پاکستانی اداره از کشمیر حضور دارد. اقدامات این گروه به منطقه جنوب آسیا محدود نمی شود، برای مثال برخی رسانه های بین المللی وی را به عنوان "مردی که جهاد را به بریتانیا آورد" توصیف کرده اند. در 1 مه 2019، مسعود اظهر در لیست تروریستی بین المللی قرار گرفت.
اینک پس از آنکه پاکستان در نامه ای به طالبان مدعی شد که مسعود اظهر، رئیس جیش محمد و تروریست معرفی شده از سوی سازمان ملل احتمالاً در ولایت ننگرهار افغانستان مخفی شده است، وزارت خارجه طالبان روز چهارشنبه این ادعای پاکستان را رد کرد و افزود که چنین ادعاهای تایید نشده می تواند بر روابط دوجانبه تأثیر منفی بگذارد.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه گروه طالبان با بیان اینکه نهادهای کشفی، گزارشهای رسانهها مبنی بر حضور مسعود اظهر، رهبر گروه جیش محمد به افغانستان را رد میکند، وی گفت: «ما بار دیگر تاکید میکنیم که نهادهای کشفی ما اجازه هیچگونه استفاد از خاک افغانستان را برعلیه همسایه ها نمیدهند. ما همچنین از همه طرفها میخواهیم که از چنین اتهاماتی که فاقد مدرک هستند اجتناب کنند. چنین ادعاهای رسانهای میتواند بر روابط دوجانبه تأثیر منفی بگذارد.»
پاکستان با ادعای حضور مسعود اظهر در افغانستان، در پی دریافت پول است.
دولت پاکستان در تلاشی ناامیدکننده برای حذف خودش از فهرست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از افغانستان خواسته بود که رئیس جیش محمد را که همچنین تحت تعقیب ترین فرد هند است، دستگیر کند. بر اساس گزارش رسانه های پاکستانی، وزارت خارجه این کشور برای بازداشت مسعود اظهر به طالبان افغانستان نامه نوشته است.
یک مقام ارشد پاکستانی که نخواست نامش فاش شود، به ANI گفت: «ما نامهای یک صفحهای به وزارت خارجه طالبان نوشتهایم و از وزارت خارجه آنها خواستهایم تا مسعود اظهر را بیابند، گزارش دهد و دستگیر کنند، زیرا معتقدیم او در جایی در افغانستان پنهان شده است. "
اظهر مسئول چندین حمله تروریستی در هند است، مانند حمله سال 2001 به پارلمان هند و انفجار پولواما در سال 2019.
پاکستان پس از آن که دادگاه ضد تروریسم در گجرانوالا حکم بازداشت اظهر را به اتهام جمع آوری کمک مالی برای یک گروه تروریستی صادر کرد، به طالبان نامه نوشت. دولت پاکستان برخی از رهبران اصلی لشکر طیبه (LeT)را با وجود ادعای قبلی آنها مبنی بر اینکه نمی توانند آنها را پیدا کنند، به عنوان مثال، ساجد میر- عامل حمله 26/11، را زندانی کرده است.
در سال 2021، سازمان ملل متحد گزارش داد که لشکر طیبه و جیش محمد «به ترتیب حدود 800 و 200 جنگجوی مسلح دارند که با نیروهای طالبان در ولایت ننگرهار ولسوالیهای مهمند دره، دور بابا و شیرزاد مستقر هستند.»
سرکوب دوره ای ساختگی پاکستان علیه تروریسم توسط دولت قبلی جمهوری در افغانستان بارها افشا شده است.
در حال حاضر خبر انفجار، ترور شهروندان، از دختران و پسران دانشآموز گرفته تا ورود انتحاریها به مساجد شیعیان و مراکز اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان چنان روزمره شده که گویی بخشی از زندگی عادی مردم و رسانهها است. اما این روزمرگی بهدلیل وجود و حضور طالبان به مردم افغانستان تحمیل شده و ترور جزئی جداییناپذیر از ماهیت گروههای تروریستی است که حتی با به قدرت رسیدن نیز ترکشدنی نخواهد بود.
گروه طالبان یک سال پیش، قدرت را در افغانستان تحویل گرفتند و اینک پس از یک سالگی حضورشان در راس قدرت، این نگرانی واقعیت یافت که افغانستان دوباره مرکز آمدوشد تروریستهای بینالمللی شود.
نگاهی به رویدادهای کشور مجاور افغانستان، پاکستان، که از حامیان اصلی طالبان بوده و نقشی اساسی در آفرینش و تامین مالی و تسلیحاتی این گروه داشته است، دلایل تداوم فعالیتهای تروریستی در افغانستان را روشنتر میکند.
پاکستان در مناقشه با هند بر سر منطقه کشمیر، همواره نیاز دارد که فریضه جهاد را در ذهن جمعیت تندروهای مذهبیاش زنده نگه دارد. اداره امنیت و اطلاعات پاکستان (آیاسآی) با همکاری علمای بنیادگرای پاکستانی، طراح و مجری اصلی ایجاد افراطگرایی مذهبی و تهییج افکار عمومی برای جهاد در منطقه کشمیر بوده و نبض این علما همچنان در دست سازمان اطلاعات و امنیت پاکستان است.
زنده نگه داشتن عنصر جهاد در جمعیت افراطگرای پاکستان در مقابله با هند بر سر مناقشه کشمیر حیاتی است. اما افرادی که به این منظور تربیت و شستوشوی مغزی شدهاند و در شرایطی که جنگی با هند در کار نیست، باید مشغول نگه داشته شوند تا تهدیدی برای امنیت پاکستان نباشند.
لذاست که افزایش حملات انتحاری به ویژه بر علیه اقلیت های مذهبی در افغانستان را در همین مقوله بهتر می توان درک کرد.