

چرا طالبان خواستههایشان را برچسب عمومیت میزنند؟
سایر شهروندان افغانستان که شامل"هزارهها" میشوند، مدعی هستند که اظهارات تازهی مولوی نورالله منیر، سرپرست وزارت معارف طالبان در مناسبت به تحصیل دختران نشان میدهد که طالبان افغانستان را از یک قوم میدانند، به فرهنگ خاص خودشان احترام دارند و خواستههای خودشان(قوم پشتون) را به کرسی عمل مینشانند.
نورالله منیر سرپرست وزارت معارف طالبان روز یکشنبه ۲۰ سنبله در ولایت ارزگان گفته بود که بسته ماندن مکاتب دخترانه دلایل فرهنگی دارد و مردم افغانستان نمیخواهند دختران خود را به مکتب بفرستند.
وی در ادامهی صحبتهایش گفته است که اگر به این موضوع توجه نشود و دروازهی مکاتب بروی دختران باز شود، مردم شورش می کنند و این گروه نمیتواند خواست مردم افغانستان را نادیده بگیرد اما، برخلاف این گفتههای مولوی منیر، عدهی زیادی از مردم افغانستان خواستار بازشدن دروازههای مکاتب بر روی دختران بالاتر از صنف ششم هستند.
سرپرست وزارت معارف طالبان اما، بدون توجه به خواستههای مردم این کشور به حرفهای خود تأکید کرده و میگوید که من از افغانستان هستم، در افغانستان زندگی میکنم و فرهنگ این مردم را خوب میشناسم؛ این مردم نمیخواهند دختران شان به مکتب بروند و درس بخوانند.
وی همچنان گفته است:" در دورهی ۲۰ سالهی حکومت پشین نیز مردم نمیخواستند دختران خود را به مکتب بفرستند ولی حکومت قبلی خانوادهی دختران را وادار به پذیرفتن این موضوع میکرد که بارها مردم بخاطر این که" چرا دختران به مکتب میروند، شورش کردند."(؟)
مولوی منیر در بیانات خود اشاره به آموزش غیراسلامی در مکاتب کرده و گفته است که در ۲۰ سال حکومت قبلی تو جه به تربیت اسلامی شاگردان مکاتب نشده و افزوده است که ما در مکاتب رفتیم و در سایر مکاتب، شاگردان صنف ۱۱ بودند اما، از اسلام هیچ آگاهی نداشتند.
مجلهی اورال پس از نظرخواهی شهروندان کابل در راستای بیانات تازهی سرپرست وزارت معارف طالبان به این نتیجه رسیده است که گفتههای مولوی منیر در بعضی نقاط کشور که شامل مناطق"پشتون نشین" میشود؛ یک امر نسبتآ واقعی تلقی میشود. در ۲۰ سال حکومت جمهوری نیز علاقمندی باشندگان مناطق پشتون نشین به درس و تعلیم، بسیار اندک بوده است.
در این نظرخواهی آمده است که طالبان از زبان یک پشتون و به نمایندگی از قوم پشتون در افغانستان حرف میزنند و برای این گروه خواستها نظر اقوام دیگر اهمیت ندارد. وقتی این مقام طالب میگوید که مردم افغانستان نمیخواهند دختران شان درس بخوانند، واقعیتهای سایر مناطق پشتون نشین را مطرح میکند. در واقع دیدگاه کسانی را انعکاس میدهد که تحصیل دختران را عار میدانند، آزادی زنان را خلاف قوانین اسلام و لکهی ننگ و غیرت میپندارند.
نظردهی شهروندان نشان میدهد که بیشتر مردم از اقوام غیرپشتون و مخصوصا هزارهها، مخالف گفتههای مولوی منیر هستند و خانوادههای آنها هیچگاه نخواسته و نمیخواهند که دختران از آموزش و پرورش محروم شوند بلکه برخلاف، بیانات سرپرست وزارت معارف طالبان احساسات آنها را برانگیختانده است. آنها مدعی هستند که اظهارات مولوی منیر نشان میدهد که طالبان، افغانستان را از یک قوم میدانند. به فرهنگ تکقومی احترام دارند و خواستههای خودشان را"قوم پشتون" را برکرسی عمل مینشانند.
این نظریه پردازان میگویند:" اگر طالبان نگاه تک قومی نمیداشتند، هیچگاه خواستههای سایر مناطق پشتون نشین را برچسب عمومی نمیزدند.