

طالبان فرمان بستن قهوهخانهها و «عدم پخش موسیقی» در سالن های عروسی را صادر کرد
معاون وزیر عدلیه طالبان می گوید که برای اداره کشور نیازی به قانون اساسی ندارد و می تواند مسائل را با قوانین اسلامی حل کند. اظهارات انتقادی عبدالکریم حیدر، معاون وزیر عدلیه روز یکشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی بیان شد. به گفته حیدر، قوانین حنفی برای رفع نارضایتی مردم کافی است.
طلوع نیوز به نقل از حیدر گفت: قرآن کریم، سنت محمد (ص) و فقه هر کشور اسلامی اساس و متن قانون اساسی به طور کلی و جزئی است.
به علاوه، حیدر در پاسخ به سوالی درباره احیای حقوق زنان در کشور و کارهای قبلی آنها در قوه قضائیه، برخی از سوالات را نادیده گرفت و گفت که زنان طبق قوانین اسلامی از حقوقی برخوردار خواهند شد. او افزود، زمانی که شرایط برای آنها "مناسب" شود، این حقوق احیا خواهد شد.
حیدر گفت: «امارت اسلامی به زنان حقوقی را که اسلام به آنها اعطا کرده است - در صورت مساعد بودن شرایط، اعطا خواهد کرد.»
اما گروه طالبان در طی یک سال گذشته تقریبا هر روز شماری از قوانین و مقررات افراطی جدید را به مردم افغانستان ابلاغ کرده که به تازگی در یک قانون مناقشه برانگیز دیگر، طالبان به قهوهفروشان و تالارهای عروسی دستور دادند که یا حرفه خود را تغییر دهند یا با "قوانین سختگیرانه" روبرو شوند. طلوع نیوز به نقل از مولوی عبدالغفار فاروق، رئیس اداره معاونت و فضیلت نیمروز در بیانیه ای که روز چهارشنبه منتشر شد، گفت: "در عرض سه ماه، کافی شاپ های خود را بفروشید تا اصلاحات در جامعه ایجاد شود." در مدیریت دولت، قهوهفروشان به احکام شرعی عمل نمیکنند و قهوههای خود را حتی در وقت نماز میفروختند، در حالی که وی مجالس عقد را با پخش آهنگ در مراسم عروسی متهم به بیاعتبار کردن آیات مذهبی کرد.
یکی از مسئولان معاونت و امور خیریه می گوید: «وقتی در مسجد نماز می خوانند، متأسفانه مغازه داران همچنان مشغول کار خود هستند.» با کمال تعجب، صاحبان تالارهای ازدواج با این ادعاها مخالفت کردند و گفتند که مقامات طالبان می توانند از این سایت بازدید کنند و افزودند که از سال گذشته که طالبان بر کشور غلبه کردند، حتی یک آهنگ را پخش نکرده اند. درویش احمد، صاحب یکی از تالارهای عروسی به رسانه های محلی گفت: «آنها می توانند بیایند و سالن را جستجو کنند. در همین حال، کافی شاپ دارانی که پیش از این با بحران اقتصادی جدی مواجه بودند، می گویند اگر مجبور به تعطیلی موسسات خود شوند، کسب و کارشان خراب خواهد شد. نثار احمد، صاحب یک کافی شاپ گفت: "ما در اینجا سرمایه گذاری کردیم و اکنون ریاست معاونت و فضیلت می گوید آن را تعطیل کنید. ما کار دیگری نداریم."
اسماعیل جان، باشنده نیمروز، گفت: "ما قبلا هم نماز می خواندیم، و اکنون نیز انجام می دهیم. ما فرزندان خود را نیز تشویق می کنیم که این کار را انجام دهند."
طالبان با استناد به شرع دستور «سر بریدن مانکنهای زن» را صادر کرد
اوایل سال گذشته، طالبان به مغازههای پوشاک در ولایت هرات افغانستان دستور داده بود که مانکنهای زن را «سر بریدند». بر اساس گزارش یک سازمان رسانه ای محلی، اداره ترویج امر به معروف و نهی از منکر (DPVPV) دستور داد تا مانکن های زن را زیر پا بگذارند، زیرا این قانون مشاجره آمیز "شریعت" را نقض می کند. به گفته طالبان، حتی نگاه کردن به سر مانکن ها نیز نقض قوانین شرع تلقی می شود. در یک دستور بحث برانگیز دیگر، به مغازهها و مراکز خرید دستور داد که فوراً تمام تابلوهای راهنما، بیلبوردها و پوسترهایی را که زنان را در هر نوع تبلیغاتی نشان میدادند حذف کنند.
وضع قوانین و مقررات افراطگرایانه جدید توسط گروه طالبان فقط در طی یک هفته!
مجله ی اورال قوانین افراطی طالبان را فقط در یک هفته بررسی کرد که شگفت آور است .
در تازه ترین مورد دیروز، ریاست دعوت و ارشاد وزارت مالیه حکومت طالبان از کارمندان این وزارت دربارهی عقایدشان امتحان میگیرد.
براساس یک مکتوب این ریاست که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، از کارمندان ریاست عمومی تفتیش داخلی، خدماتی و اجیران وزارت مالیه خواسته شده که در آزمون «عقیده» اشتراک کنند.
روشن نیست که در این آزمون چه پرسشهایی از کارمندان پرسیده میشوند.
یک منبع در وزارت مالیه طالبان صحت این مکتوب را تأیید کرد و گفت که در حال حاضر ریاست دعوت و ارشاد این وزارت کمیتهای را تحت عنوان «تغییر عقیده» ایجاد کرده است.
بهگفته منبع، این کمیته از حدود دو ماه به این طرف برای کارمندان وزارت مالیه عقاید تدریس میکند.
منبع اضافه کرد که آزمون «عقیده» جریان دارد و تاکنون از کارمندان چندین ریاست امتحان اخذ شده است.
منابع محلی در زابل میگویند که طالبان به دانشآموزان این ولایت دستور دادهاند که بدون کلاه سفید به مکتب نیایند.
یک منبع معتبر محلی در زابل روز یکشنبه، ۱۳ سنبله، میگوید که طالبان به دانشآموزان در مکتبهای این ولایت هشدار دادهاند که پس از این نمیتوانند بدون کلاه سفید به مکتب بیایند.
به گفته منبع، طالبان همچنان به دانشآموزان در زابل گفتهاند که هنگام رفتن به مکتب لباس سبز بر تن داشته باشند.
طالبان پیش از این، پوشیدن دریشی را در مکاتب زابل ممنوع کرده بودند.
همچنین منابع محلی میگویند که مسوولان امر به معروف و نهی از منکر طالبان در ولسوالی ینگیقلعه ولایت تخار، به باشندهگان محل هشدار دادهاند که اگر نماز را در جماعت نخوانند، لتوکوب میشوند.
براساس معلومات منابع، مولوی صدیق، آمر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، روز پنجشنبه، ۱۰ سنبله، سوار بر یک موتر هایلکس، در سطح شهر گشتزنی و این پیام را ابلاغ کرده است.
به گفته منابع، او به کسبهکاران و دکانداران دستور داده است که در روزهای جمعه از ساعت ۱۲:۰۰ تا ۱:۰۰، دکانهایشان را ببندند و به نماز جمعه حاضر شوند.
از سویی هم، منابع میافزایند که محتسبان طالبان در شهر تالقان، مرکز ولایت تخار، نیز گشتزنی کرده و از مردم خواستهاند که به نماز بروند.
همچنین در تازه ترین مورد دفتر معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) میگوید که رسانهها فاقد منابع هستند و فضا برای آنها روزبهروز تنگتر میشود.
این دفتر گفته که یک رسانه «پر رونق و مستقل» بازتابدهندهی جامعه کثرتگرا است؛ اما افغانستان این روزها دچار کمبود چنین رسانه است.
یوناما افزوده است که مارکس پوتزل، سرپرست این دفتر روز (پنجشنبه، ۱۰ سنبله) برای ابراز همبستگی با رسانههای افغانستان، از استدیوی طلوعنیوز بازدید کرده است.
همچنین در جریان همین هفته، مقامات طالبان به دکانداران در ولایت بلخ این کشور دستور داده اند که هیچ کالایی را به زنان بی حجاب نفروشند و تهدید کرده اند که در صورت عدم رعایت این قانون، عواقب در قبال خواهد داشت. مقامهای طالبان در وزارت امر به معروف و نهی از منکر به نقل از منابع محلی به صاحبان فروشگاهها در مزارشریف، مرکز ولایت بلخ در شمال افغانستان گفتهاند که به زنان بی حجاب چیزی نفروشند.
در تازه ترین اقدام ظالمانه طالبان، به صاحبان مغازه ها هشدار داده شده است که در صورت فروش اجناس به زنان بی حجاب، بر اساس فرمان جدید، با برخورد شدید مواجه خواهند شد.
لازم به ذکر است که امر به معروف طالبان قبلاً اعلام کرده بود که همه زنان در افغانستان باید حجاب داشته باشند و حجاب اجباری آنها برای زنان افغانستانی برقع آبی فراگیر « چادری» را توصیه کرده بود
همینطور رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت نیمروز به خبرنگاران در این ولایت گفته است که بدون تایید مرجع قانونی، خبری را نشر نکنند.
حبیبالله الهام، رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در نیمروز، روز دوشنبه، ۷ سنبله، در دیدار با خبرنگاران این ولایت، گفته است که بدون اجازه ریاست اطلاعات و فرهنگ این گروه، خبری را نشر نکنند.
او همچنان تاکید کرده است که خبرنگاران و رسانهها گاهی در شیوه اطلاعرسانی از سرعت کار میگیرند و از همین رو نباید بدون اجازه مرجع قانونی، نشرات کنند.
گفتنی است که سانسور، تهدید خبرنگاران و رسانهها پس از تسلط طالبان افزایش است و این گروه پیش از این نیز تلاش کرده است که بر نشرات رسانهها نظارت کامل داشته باشد.
همچنین در جریان همین هفته وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، به تازگی برای آموزگاران مکاتب دولتی و کارمندان سایر ادارهها، هشدار داده است که یا ریش بگذراند و یا ترک وظیفه کنند. فرمان نتراشیدن ریش کارمندان دولتی در آغاز تأسیس وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، صادر شده بود اما هماکنون طی فرمان تازهی این وزارت هشدار جدی داده که هیچ کارمندی دولتی به خصوص آموزگاران مکاتب، حق اصلاح"کوتاه کردن ریش" خود را ندارند و در صورت تخلف، از وظیفه برکنار میشوند.
طی ابلاغ این فرمان، برگزاری نماز جماعت در مکاتب نیز ذکر شده است و شرکت آموزگاران در آن امر الزامی و اجباری گفته شده است.
هادی؛ یک تن از آموزگاران در مکتب دولتی به مجله اورال میگوید: هیأت امر به معروف و نهی از منکر طالبان بر علاوهی ذکر اعلامیه به مدیریت مکتب گفته است که هر روز رأس ساعت ۱۲:۳۰ ظهر نماز جماعت برگزار کنند. هادی میافزاید:" آموزگاران مکلف هستند تا رأس ساعت مشخص در نماز جماعت حاضر شوند و در صورت تأخیر و یا غیر حاضری، معاش تمام روز او کسر شده و از طرف هیأت مؤظف طالبان مجازات نیز میشود. به گفتهی هادی، مدیر مکتب امضای تمام استادان را با ذکر مشخصات آنها درج اعلامیه کرده تا در صورت تخلف، به گونهی قانونی طبق مجازات قرار گیرند.
داشتن ریش، یکی از معیارات استخدام در حکومت طالبان محسوب میشود.
همچنین عبدالکریم حیدر، معاون وزارت عدلیه طالبان روز یکشنبه ۵ سبتامبر ۲۰۲۲ در یک نشست خبری گفت که افغانستان ضرورتی به قانون اساسی ندارد و « مشکلات مردم در کشور بر بنیاد فقه حنفی حل میشود.»
او همچنان موجودیت و فعالیت احزاب سیاسی را در افغانستان رد کرد.