محل تبلیغات شما

محل تبلیغات شما

اغلب پناهجویان و روزنامه نگاران فراری افغانستانی در پاکستان با شرایط دشوار و آینده نامعلومی روبرو هس اغلب پناهجویان و روزنامه نگاران فراری افغانستانی در پاکستان با شرایط دشوار و آینده نامعلومی روبرو هس

اغلب پناهجویان و روزنامه نگاران فراری افغانستانی در پاکستان با شرایط دشوار و آینده نامعلومی روبرو هس

برخی پارک ها و محله های فقیرنشین در اسلام آباد، کویته، پشاور و غیره میزبان هزاران پناهجوی افغانستانی هستن که سلطه ی حاکمیت افراطی و فاشیستی و خشن گروه طالبان فرار کرده اند. شرایط بد اقتصادی و معیشتی این خانواده به شدت خراب و نگران کننده است. 

گرچه برخی نهادهای اجتماعی مردمی برخی کمک هایی را برای شماری از این مهاجرین تهیه کرده است که به هیچ وجه کافی نیست.  

همینطور ده ها خبرنگار افغانستانی که سال گذشته پس از تسلط طالبان بر کابل از افغانستان  گریختند، در حالی که مشتاقانه منتظر تمدید ویزه خود هستند تا در این کشور بمانند و به مبارزه خود برای ورد به کشورهای اروپایی یا ایالات متحده ادامه دهند با آینده نامعلومی در پاکستان روبرو هستند.

خبرنگارانی که از افغانستان به اسلام آباد، کراچی و کویته گریخته اند شکایت دارند که حتی از سازمان های بین المللی و سازمان های غیردولتی کمکی دریافت نمی کنند.

مالک محمد افضل، یکی از مقاماتی که در بخش ویزا وزارت کشور پاکستان کار می کند، به رسانه ها گفت که این ویزا می تواند این هفته تمدید شود، اما آنها باید از سازمان های اطلاعاتی این کشور تاییدیه بگیرند.

نسرین شیرزاد که برای آریانا نیوز در کابل کار می کرد، گفت: «وزارت داخله پاکستان مجوز صدور ویژه ویزا را برای تمام پرسنل رسانه ای که می خواستند از افغانستان پس از تسلط طالبان خارج شوند، صادر کرده بود، زیرا می ترسیدند که گزارش ها و کارشان عواقب داشته باشد.

مادر سه فرزند بلافاصله پس از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان در اگست 2021 از طریق ولایت شرقی ننگرهار گریخت و نامه‌ای در آستانه خانه‌اش دریافت کرد که او را به عواقب ناگوار برای "گناهان" و کار برای "کافر"  تهدید می‌کردند.

طالبان صدور چنین نامه ای را رد کرده و آن را "جعلی" خوانده اند.

این مجری زن می گوید که اکنون سازمان های غیردولتی و سایر کشورها و سازمان های غربی که او برای نقل مکان به کشور دیگری به آنها مراجعه کرده بود، می گویند هیچ مدرکی وجود ندارد که او با تهدیدی در افغانستان روبرو است.

اما شیرزاد گفت که کار او به عنوان یک روزنامه نگار در طول سال ها تهدیدهای بسیاری را برای او و خانواده اش به همراه داشته است.

«زمانی که بالاخره در ماه فبروری ویزای تخلیه به پاکستان گرفتیم، برای خانواده‌ام آرامش بزرگی بود، اما اکنون اعتبار ویزا وی در پاکستان به پایان رسیده است.» سایر خبرنگاران افغانستانی نیز در انتظار تمدید ویزا از سوی دولت پاکستان هستند و فعلاً صاحبخانه به آنها گفته است که محل خود را ترک کنند وگرنه بیرون خواهند شد.

عبدالله حمیم، روزنامه‌نگار تلویزیون طلوع، می‌گوید: «بدون ویزای معتبر، نمی‌توانم هیچ مکانی را در پاکستان اجاره کنم و نمی‌توانم از هیچ سازمان غیردولتی یا اقوام، دوستان در افغانستان کمک مالی دریافت کنم».

گفته می شود در حال حاضر حدود 200 خبرنگار افغانستانی متواری هستند و همه آنها از طریق یک گروه واتس اپ با هم در ارتباط هستند.

حمیم گفت بسیاری از روزنامه نگارانی که بیش از یک دهه قبل از قدرت گرفتن طالبان به طور تمام وقت در مناطق مترقی افغانستان کار می کردند، از ترس تلافی کارشان به پاکستان یا برخی کشورهای همسایه دیگر گریختند.

بسیاری از این روزنامه‌نگاران رادیو و تلویزیون زن سابق و مجریانی مانند سودابه نصیری 26 ساله هستند که برای کانال تلویزیونی پارلمان سابق افغانستان کار می‌کرد و روزی که طالبان به کابل حمله کردند، کابل را به مقصد پاکستان ترک کرد.

او گفت که ویزای او در این ماه منقضی شده است و او نمی تواند به طور قانونی یک اتاق اجاره کند. او در حال حاضر نزد یک بیوه افغانستانی در اسلام آباد اقامت دارد.

نصیری در حال حاضر تحت درمان برای افسردگی است و با مشکلات مالی حاد مواجه است که او را قادر به درمان مناسب نکرده است. او گفت که تمام ایمیل‌ها و درخواست‌هایش به فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران و خبرنگاران بدون مرز، کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، و سفارت‌های آلمان، فرانسه، ایتالیا و کانادا هیچ پاسخ مثبتی به درخواست‌های کمکی نداده‌اند.

گزارشی که در ماه گذشته توسط نهادهای نظارتی رسانه‌ها منتشر شد، تأیید می‌کند که افغانستان از زمان تسلط طالبان، نزدیک به 40 درصد از رسانه‌های خود و کمتر از 60 درصد از خبرنگاران خود را از دست داده است.

2756 زن روزنامه نگار و کارمند رسانه ای  قبل از تسلط طالبان در افغانستان کار می کردند، اکنون تنها 656 نفر هنوز تحت محدودیت کار می کنند.

برخی از روزنامه نگاران افغانستانی که به پاکستان گریخته اند حتی برای دریافت اسناد جدید یا تمدید ویزا به دالر امریکایی به عوامل خصوصی یا واسطه ها رشوه پرداخته اند.

چندی قبل داره امور مهاجران سازمان ملل اعلام کرد که به دنبال تحولات اخیر در افغانستان، پاکستان با موج جدید از مهاجرت شهروندان افغانستانی ها به این کشور مواجه است. «قیصرخان افریدی»، سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان به خبرگزاری آناتولی گفت: پس از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان بیش از 250 هزار نفر از اتباع این کشور وارد پاکستان شدند. 

بنابر اظهارات آفریدی: «بیش از 250 هزار نفر از اتباع افغانستان طی 10 ماه گذشته و به دنبال قدرت گرفتن طالبان به پاکستان سفر کردند.» افریدی ادامه داد: با دولت پاکستان در حال مذاکره برای ثبت و قانونی کردن حضور مهاجران افغانستانی هستیم که به دنبال قدرت گرفتن طالبان به این کشور مهاجر شدند. 

همچنین به گزارش تازه از گاردین، تخمین زده می‌شود که حدود ۳۰۰ هزار افغانستانی از زمان قدرت‌گیری مجدد طالبان، از طریق مسیرهای خطرناک به ترکیه رفته‌اند. با بدتر شدن وضعیت اقتصادی، ترک‌ها نارضایتی خود را از حضور مهاجران سوری و افغانستانی اعلام کرده و آنها را به تصاحب مشاغل و افزایش اجاره‌بها متهم می‌کنند.
انتشار تصاویری در شبکه اجتماعی نشان می‌دهد  که یک قایق حامل 57 پناهجوی ایرانی و افغانستانی از جمله تعدادی کودک، برای  روزهای  متوالی در آب‌های یونان سرگردان مانده است.
برخی رسانه‌ها به نقل از افراد حاضر در این قایق نوشتند که پناهجویان از ترکیه به سوی ایتالیا در حرکت بوده‌اند که قایقشان در آب‌های یونان دچار نقص شده و گارد ساحلی یونان اجازه نزدیک شدن قایقشان به یونان را نداده است.
در هفته گذشته نیز یک قایق حامل 85 پناهجو به دلیل نقض فنی در قسمت موتور در آب‌های مدیترانه سرگردان مانده بود که در نهایت یک کشتی باری سرنشینان آن را نجات داد و به آتن رساند.

در همین حال امیرخان متقی وزیر خارجه طالبا می گوید که« هیچ افغان به دلایل سیاسی کشور را ترک نکرده است» ملا امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان در دیدار با خانم اوگوچی دانیلز معاون سازمان بین المللی مهاجرت ( آی او ام ) در کابل گفته است که با « استقرار نظام طالبان در افغانستان هیچ فرد افغان به دلایل سیاسی کشور را ترک نکرده است.» وی در این دیدار گفته است: « جای خوشحالی است که به دلیل مخالفت با حکومت هیچ کسی مجبور به کوچ اجباری نیز نگردیده است٬ زیرا امنیت کامل در کشور تامین است».

مطالب بیشتری در این بخش