

افغانستان در تحت سلطه طالبان در ظلمت و در تاریکی غرق گردیده است
هر روز ده ها و شاید صدها خبر و گزارش که به هیچ وجه در برگیرنده تمام ابعاد ظلم و جنایت این گروه در قبال مردم افغانستان نیست به نشر میرسد. همین لحظه که در حال نوشتن این متن هستم گزارشی را دیدم که منابع محلی در تخار میگویند که طالبان ۱۰ غیرنظامی از بستهگان نیروهای امنیتی حکومت پیشین را بازداشت کردهاند. به گفتهی این منبع طالبان آنان را روز گذشته، (چهارشنبه، ۹ سنبله) از ولسوالی رستاق تخار بازداشت کردهاند. منبع افزوده که طالبان این ۱۰ تن را امروز به شهر تالقان، مرکز تخار منتقل کردهاند. این در حالیست که چند روز پیش نیز طالبان دهها غیرنظامی را در پنجشیر به اتهام همکاری با جبهه مقاومت و به هدف فشار آوردن بر این جبهه، بازداشت کردند.
همینطور شورای طبی افغانستان کشتهشدن شکریه الکوزی، داکتر بخش نسایی ولادی شفاخانه ۱۰۲ بستر خیرخانهی کابل را تأیید کرده است. این شورا امروز (پنجشنبه، ۱۰ سنبله) با نشر پیام همدردی گفته است که شکریه الکوزی پنجشنبهی هفته گذشته از خانهاش برای درمان یک بیمار بیرون شده بود؛ اما روز گذشته جسد وی در ساحه پنجصد فامیلی کابل پیدا شده است. شورای طبی افغانستان کشتهشدن این داکتر زن را ضایع بزرگ و جبرانناپذیر توصیف کرده است.
همچنین امروز گزارش دیگر در مجله ی اورال نشر گردید که منابع در دایکندی میگویند که کوچیهای مسلح در ولسوالی میرامور این ولایت، یک ساکن محل را کشته و یک نفر دیگر را زخمی کردهاند. یک منبع گفت فردی که توسط کوچیها کشته شده، ساکن روستای «برکر» ولسوالی میرامور است. به گفته منبع، کوچیها با مواشیشان بر مزارع ساکنان این روستا هجوم بردهاند؛ اما اهالی روستا تلاش میکنند تا مانع کوچیها شوند. به روایت منبع، پس از چاشت روز (چهارشنبه، ۹ سنبله)، زمانی که یک ساکن محل بهنام محمد با کوچیها جروبحث کرده، ابتدا توسط یک مرد کوچی با چاقو زخمی شده و سپس با ضرب گلوله به قتل رسیده است.
همینطور اخبار خودکشی جوانان، اخاذی و تجاوز هدفمند طالبان، قوانین اعلان شده و نشده ای جدید و هزاران فقره ظلم و جنایت دیگر از گروه طالبان سرخط خبرها هستن که بالای مردم بی دفاع و مظلوم افغانستان تحمیل می گردد.
لذاست می بینیم که در طی یک سال از زمانی که نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک کردند و طالبان کنترل این کشور جنگ زده را به دست گرفتند و دولت اشرف غنی فراری را سرنگون کردند، پایان 30 اگست 2021 بود که آخرین سرباز آمریکایی کابل را ترک کرد و این پایان ماموریت 20 ساله ایالات متحده در این کشور بود. طالبان با آغاز خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بر اساس توافقنامه صلح 2020 با این گروه اسلامگرا، فوراً حملهای را آغاز کرده بودند. از زمان تصاحب قدرت، طالبان برای اداره امور در افغانستان با مشکل مواجه بوده و روزگار مردم را غرق در ظلمت و تاریکی کرده اند، مغزها، تاجران، دانشمندان و هر کسی دیگر که توان و یا امکان مهاجرت داشتن، کشور را ترک کردند، حتی کسانی حاضر شدند تا در پارک های اسلام آباد و بقیه کشورهای همسایه در زیر خیمه زندگی در وضعیت وخیم اقتصادی سپری کنند ولی از تحت سلطه ی ظالمانه و دشوار گروه طالبان در امان باشند. همچنین اکثر دارایی های خارجی افغانستان مسدود شد.
بر اساس گزارشهای مختلف، وضعیت در کشور همچنان شکننده است زیرا رژیم طالبان مجموعهای از قوانین سختگیرانه را تحمیل کرده و حقوق زنان و اقوام غیر پشتون را تا حد زیادی محدود کرده است. طالبان برخلاف وعدههایشان مبنی بر احترام به حقوق زنان و بقیه اقوام و اقلیتها، تفسیر هدفمندی از قوانین اسلامی را اعمال کردهاند. طالبان تلاش نکرده اند تا به افغانستانی ها امنیت، غذای کافی و فرصت های اقتصادی بدهند، زیرا آنها از یک نیروی شورشی به یک " حاکم ناکارآمد" تبدیل شده اند.
آموزش و پرورش در افغانستان ضربه خورده است. یک سال از ورود اکثر دختران نوجوان افغانستانی به صنف های درس می گذرد. بر اساس گزارش ها، برخی سازمان ها به دنبال تدابیری برای جلوگیری از رکود تحصیلی نسلی از زنان جوان هستند، زیرا هیچ نشانه ای وجود ندارد که دولت طالبان به آنها اجازه بازگشت به مکتب را بدهد. یک نظرسنجی که اخیراً توسط آژانس امداد «کودکان را نجات دهید» انجام داد، نشان داد که بیش از 45 درصد از دختران از امکانات مکاتب محروم هستند، در حالی که این رقم برای پسران 20 درصد است. علاوه بر این، همچنین کشف کرد که حداقل 26 درصد از دختران و 16 درصد از پسران علائم افسردگی را نشان می دهند.
امروز وزارت صحت عامه خود طالبان از افزایش بیماران روانی در پایتخت خبر داد.
این وزارت گفته است ۲۰۰ هزار بیمار روانی در یک ماه پسین به مراکز صحی در سراسر کشور مراجعه کردهاند.
مسئولان شفاخانه صحت روانی در کابل میگویند که روزانه بیش از ۱۰۰ تن برای درمان بیماریهای روانی به این شفاخانه مراجعه میکنند، که بیشتر این بیماران جواناناند.
وزارت صحت عامه طالبان میگوید که برای حل کمبودهای برخی از شفاخانهها تلاشها جریان دارند.
حقوق زنان دزدیده شد
طالبان همچنین محدودیت هایی را برای کار زنان اعمال کرده اند، آنها را مجبور به ماندن در خانه کرده اند و همچنین قوانین لباس ظالمانه ای را صادر کرده اند که آنها را مجبور می کند صورت خود را به جز چشمان خود بپوشانند. پس از به دست گرفتن رهبری کشور، افراط گرایان ادعاهای بلندی کردند که نشان می داد در مقایسه با رژیم قبلی کاملاً تغییر کرده اند. این گروه افراطی وعده داد که برای زنان آموزش و کار فراهم کند. اما به جای عمل به وعده های خود، چندین فرمان و دستور را صادر کردند که حقوق اولیه انسانی زنان در کشور را محدود کرد.
مشکلات اقتصادی میلیون ها نفر را در فقر فرو برد
رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل متحد روز دوشنبه با هشدار به این که افغانستان با فقر شدید با 6 میلیون نفر در معرض خطر قحطی مواجه است، از کمک کنندگان خواست تا کمک های مالی را برای توسعه اقتصادی این کشور فراهم و فوراً 770 میلیون دالر برای کمک به افغانستانی ها برای گذراندن زمستان فراهم کنند زیرا افغانستان در فقر مطلق به سر میبرند و ایالات متحده منحیث عمده ترین کمک کننده افغانستان در طی بیست سال گذشته در حال حاضر با روسیه و چین بحث می کند تا در مورد اینکه چه کسی باید چه مقدار کمک پرداخت کنند. طالبان پس از به دست آوردن مجدد قدرت، به شیوه ای عمل کرده اند که یادآور حکومت ظالمانه آنها در اواخر دهه 1990 است. هیئت سازمان ملل متحد در افغانستان در یک سال گذشته موارد بی شماری از نقض حقوق بشر را در این کشور ثبت کرده است. طالبان با چالش های حکومتداری عظیمی روبرو هستند و همچنان در سطح جهانی به حاشیه رانده شده اند. از آنجایی که کمک های بین المللی به قدری کاهش یافت، فروپاشی اقتصادی میلیون ها افغانستانی دیگر را در فقر و حتی قحطی فرو برد. به گفته مارتین گریفیتس، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل، 24 میلیون افغانستانی یا بیش از نیمی از جمعیت کشور به کمک نیاز دارند و حدود 19 میلیون نفر از ناامنی شدید غذایی رنج می برند.
قانون و نظم متزلزل است
در اینجا لازم به ذکر است که شماری از کشورها از زمان تسلط طالبان به افغانستان به طور مداوم کمک های بشردوستانه از جمله مواد اولیه و داروهای نجات دهنده را به افغانستان ارائه کرده اند. از اگست 2021، وضعیت نظم و قانون در افغانستان نیز با کاهش اقتصاد و وضعیت امنیتی غیرقابل پیش بینی برای مردم متزلزل مانده است. همچنین قابل ذکر است که افغانستان چندین مورد خشونت علیه اقلیت های مذهبی در یک سال اخیر حکومت طالبان را گزارش کرده است. پیشتر در اکتبر 2021، گروهی از تروریست ها به یک گوردواره در منطقه کارته پروان کابل حمله کردند و نگهبانان را بستند. گوردواره در کشوری که داعش و طالبان در نبرد دائمی برای به دست گرفتن قدرت و اقتدار هستند، به یک هدف مکرر تبدیل شده است.
مردم غیر پشتون به ویژه در مناطق هزاره نشین و تاجیک های پنجشیر، اندراب و برخی نقاط دیگر به شدت تحت فشارهای فزاینده و اخاذی گروه افراطی و نژادگرای طالبان قرار دارند.
افغانستان لانه ای گروه های تروریستی
ماه گذشته ایمن الظواهری، رهبر القاعده در کابل در منزل مربوط به سراج الدین حقانی وزیر داخله طالبان کشته شد. سپس گزارش های منوط به نشست رهبرانی القاعده با حضور پسر بن الادن در افغانستان گزارش گردید تا در مورد جانشین الظواهری، بحث کنند. همینطور گزارش های متعدد از حضور ده ها گروه تروریستی بین المللی و منطقوی در افغانستان وجود دارد.
اخیرا حال فرانک مککنزی، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا که سال گذشته فرماندهی ماموریت نیروهای آمریکایی در افغانستان را برعهده داشت میگوید با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، امنیت ایالات متحده کاهش یافته است.
ماموریت نیروهای آمریکایی در افغانستان سال گذشته در چنین روزی پایان یافت.
آقای مککنزی گفته کشورش هم اکنون توانایی کمتری برای نظارت و جلوگیری از پیشرفت فعالیت گروههای افراطی نظیر القاعده و داعش را دارد.
او میگوید درباره نحوه مدیریت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان خود را «گناهکار» میداند.