

سازمان ملل متحد نسبت به شدت بحران و خطر قحطی برای ۶ میلیون افغانستانی هشدار داد
دیده بان حقوق بشر، میگوید که وضعیت بشری در افغانستان با گذشت بیش از یک سال از حاکمیت دوباره طالبان به سوی بدتر شدن روان است.
«هیدر بار» مسئول امور زنان در دیده بان حقوق بشر، شب گذشته در پیامی به رسانهها گفت کمک های بشردوستانه نمی توانند به تنهایی نیازمندی های یک کشور را تکمیل کنند.
وی گفت: «همه ما باید آگاه باشیم که زمستان دیگری به زودی در افغانستان آغاز میشود.
کسانی که از بحران پارسال نجات یافتند، اگر تغییری رونما نشود، شاید امسال نتوانند با بحران مقابله کنند هیچ کشوری نمیتواند تنها به کمکهای بشری متکی باشد مهم هم نیست که کمکها به کدام اندازه سخاوتمندانه است.»
در گزارش دیده بان حقوق بشر آمده که بیش از ۹۰ در صد مردم افغانستان طی یک سال گذشته به غذای کافی دسترسی نداشته اند.
رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل متحد روز دوشنبه با هشدار به این که افغانستان با فقر شدید با 6 میلیون نفر در معرض خطر قحطی مواجه است، از کمک کنندگان خواست تا کمک های مالی را برای توسعه اقتصادی این کشور فراهم و فوراً 770 میلیون دالر برای کمک به افغانستانی ها برای گذراندن زمستان فراهم کنند زیرا ایالات متحده با روسیه و چین بحث می کند تا در مورد اینکه چه کسی باید چه مقدار کمک پرداخت کنند.
مارتین گریفیث به شورای امنیت سازمان ملل گفت که افغانستان با بحران های متعددی روبرو است.
درگیری، فقر، شوک های اقلیمی و ناامنی غذایی "از مدت ها قبل یک واقعیت غم انگیز" در افغانستان بوده است، اما او گفت آنچه که وضعیت کنونی را "بسیار بحرانی" می کند، توقف کمک های توسعه ای در مقیاس بزرگ از زمان تسلط طالبان در یک سال پیش است.
گریفیث گفت که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان « حدود 24 میلیون نفر» به کمک نیاز دارند و نزدیک به 19 میلیون نفر با سطوح شدید ناامنی غذایی روبرو هستند. و "ما نگران هستیم" که این ارقام به زودی بدتر شوند زیرا آب و هوای زمستانی باعث افزایش سرسام آور قیمت سوخت و مواد غذایی خواهد شد.
برخلاف چالشها، او گفت که آژانسهای سازمان ملل و شرکای غیردولتی آنها «پاسخ خوب و بیسابقهای» در سال گذشته ارائه کردهاند که به حدود ۲۳ میلیون نفر کمک رسیده است.
اما او گفت که 614 میلیون دالر برای آماده شدن برای زمستان از جمله تعمیر و ارتقاء سرپناه ها و تهیه لباس های گرم و پتو نیاز فوری دارد و 154 میلیون دالر اضافی برای اضافه کردن غذا و سایر لوازم قبل از اینکه آب و هوا دسترسی به مناطق خاصی را قطع کند نیاز است.
گریفیتس تاکید کرد، با این حال، "کمک های بشردوستانه هرگز نمی تواند جایگزین ارائه خدمات گسترده سیستمی به 40 میلیون نفر در سراسر کشور شود."
او گفت که طالبان "هیچ بودجه ای برای سرمایه گذاری برای آینده خود ندارند" و "روشن است که از حمایت های انکشافی باید آغاز شود."
گریفیث با توجه به اینکه بیش از ۷۰ درصد افغانستانیها در مناطق روستایی زندگی میکنند، هشدار داد که اگر از کشاورزی و تولیدات دامی محافظت نشود، «میلیونها زندگی و معیشت به خطر میافتد و ظرفیت کشور برای تولید مواد غذایی به خطر میافتد».
وی گفت: بحران بانکی و نقدینگی کشور و سختی شدید مبادلات مالی بین المللی نیز باید برطرف شود.
گریفیث هشدار داد: «پیامدهای انفعال در هر دو جبهه بشردوستانه و توسعه فاجعه بار خواهد بود و جبران آن دشوار خواهد بود.»
روسیه در جریان شست شورای امنیت سازمان ملل را در آستانه اولین سالگرد خروج ایالات متحده از افغانستان برگزار کرد و واسیلی نبنزیا، سفیر آن کشور، به شدت از "کارزار 20 ساله" ایالات متحده و متحدانش در ناتو انتقاد کرد.
او مدعی شد که آنها هیچ کاری برای تقویت اقتصاد افغانستان انجام نداده اند و حضور آنها تنها وضعیت کشور را "به عنوان کانون تروریسم" و تولید و توزیع مواد مخدر تقویت می کند.
نبنزیا همچنین ایالات متحده و متحدانش را متهم کرد که افغانستانی ها را برای رویارویی با "ویرانی، فقر، تروریسم، گرسنگی و چالش های دیگر" رها کرده اند.
او گفت: «به جای اعتراف به اشتباهات خود و حمایت از بازسازی کشور ویران شده، آنها منابع مالی افغانستان را مسدود کردند و بانک مرکزی آن را از سوئیفت، سیستم مسلط تراکنش های مالی جهانی، قطع کردند.
ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل متحد، همچنین ایالات متحده و متحدانش را به «فرار از مسئولیت و رها کردن مردم افغانستان» با قطع کمکهای توسعه، مسدود کردن داراییهای افغانستان و تحمیل «انزوای سیاسی و محاصره» متهم کرد.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده، طالبان را به تحمیل سیاستهایی متهم کرد که «به جای محافظت از مردم افغانستان سرکوب و گرسنگی میکشند» و مالیات بر کمکهای ضروری را افزایش میدهند.
او پرسید که چگونه طالبان که توسط یک کشور به رسمیت شناخته نشده است انتظار دارند که با بقیه جهان رابطه برقرار کنند، زمانی که پناهگاه امنی برای رهبر القاعده، ایمن الظواهری، در مرکز شهر فراهم کردند. او در 31 جولای بر اثر حمله پهپاد آمریکایی کشته شد.
با این وجود، توماس گرینفیلد گفت، ایالات متحده کمک کننده اصلی در جهان برای افغانستان است و در سال گذشته بیش از 775 میلیون دالر کمک بشردوستانه به افغانستانی ها در این کشور و منطقه ارائه کرده است.
در مورد دارایی های مسدود شده افغانستان، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در ماه فبروری اعلام کرد که 7 میلیارد دالر در ایالات متحده در حال تقسیم است و 3.5 میلیارد دالر برای صندوق امانی سازمان ملل برای کمک به افغانستانی ها و 3.5 میلیارد دلار برای خانواده های قربانیان آمریکایی ترور 11 سپتامبر.
توماس گرینفیلد گفت: «هیچ کشوری که در مورد مهار تروریسم در افغانستان جدی است، از دسترسی بی قید و شرط طالبان به میلیاردها دارایی که متعلق به مردم افغانستان است، حمایت نمی کند.»
توماس گرینفیلد در پاسخ به ادعای روسیه مبنی بر اینکه مشکلات افغانستان تقصیر غرب است و نه طالبان، پرسید: "شما برای کمک به غیر از تکرار گذشته و انتقاد از دیگران چه کمکی انجام می دهید؟"
او گفت که روسیه تنها 2 میلیون دالر به درخواست بشردوستانه سازمان ملل برای افغانستان کمک کرده است و کمک های چین "به طور مشابه بسیار ناچیز بوده است."
"اگر می خواهید در مورد چگونگی نیاز افغانستان به کمک صحبت کنید، خوب است. اما ما متواضعانه به شما پیشنهاد می کنیم که پول خود را در جایی قرار دهید که در مسیر سازنده و مفید است.
نبنزیا از روسیه بار دیگر در جایگاه حاضر شد و این پیشنهاد را "شگفت انگیز" خواند.
او گفت: «از ما خواسته میشود برای بازسازی کشوری که اقتصاد آن اساساً توسط 20 سال اشغال آمریکا و ناتو نابود شد، هزینه کنیم؟» «شما کسانی هستید که باید تاوان اشتباهات خود را بپردازید. اما اول از همه، شما هستید. باید پول هایی را که از آنها به سرقت رفته است به مردم افغانستان برگرداند.»
توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده، حرف آخر را زد.
او گفت: "اگر فدراسیون روسیه معتقد است که در افغانستان اقتصادی وجود دارد که باید نابود شود، این اقتصاد توسط طالبان نابود شده است."
در همین حال وزارت مالیه طالبان روز سهشنبه، ۸ سنبله، در یک نشست خبری در کابل گفته است که معاش متقاعدان را بهزودی پرداخت میکند.
به گفته این وزارت، یک میلیارد افغانی برای توزیع به متقاعدان آماده شده و به محض حل مشکلات تخنیکی توزیع خواهد شد.
وزارت مالیه طالبان همچنان گفته است که مسدودیت داراییهای افغانستان در امریکا طالبان را نه بلکه مردم عادی را با مشکلات مواجه کرده است.
گفتنی است که صدها کارمند بازنشسته بارها برای پرداخت معاشاتشان دست به تظاهرات زدهاند.
همچنین شماری از کارمندان شرکتهای ساختمانی مقابل دفتر ملا برادر در اعتراض به عدم پرداخت معاش شان تجمع و تظاهرات کرده اند.
آنها گفتند که بعد از تحولات سال گذشته تمام پروژههای نیمهتمام را تکمیل کرده ولی معاش و امتیازات خود را دریافت نکردهاند.
اما مسئولان وزارت مالیه طالبان امروز در برنامه گزارشدهی عملکرد یکساله این وزارت، با اعلام موضوعاتی گفتند: «برای نخستین بار بودجه ملی از عواید داخلی ترتیب گردید؛ چنانچه برای ربع آخر سال ۱۴۰۰ (هجری قمری) مبلغ ۵۳ میلیارد افغانی (۶۰۰ میلیون دلار) و برای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۲۳۱ میلیارد افغانی (۲ میلیارد و ۶۱۰ میلیون دلار) بودجه ترتیب شد.»
در مورد منابع برای کسری بودجه طالبان توضیحی ارائه نکرد. بیش از دو سوم بودجه عادی و توسعهای دولت پیشین از منابع کمکهای بینالمللی تامین میشد.
هدایت الله بدری، سرپرست وزارت مالیه طالبان تاکید کرد که پس از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان «تمامی سیستمهای این وزارت دوباره فعال گردید، مبارزه قاطعانه با فساد اداری آغاز و منابع عایداتی فعال و منسجم گردید.»
همچنین وزرات مالیه میگوید: «پروژه کانال قوش تپه که یکی از بزرگترین و مهم ترین پروژه زیربنایی کشور است، درج بودجه ملی گردید و امسال مبلغ ۷ میلیارد افغانی برای تطبیق آن اختصاص یافته است.»
کانال قوش تپه از بزرگترین کانالهای آبرسانی در بلخ در شمال افغانستان به طول ۲۸۵ کیلومتر و پهنای ۱۰۰ متر و عمق ۶/۵ متر است که قرار است از آمودریا تا ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب ساخته شود.
عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان در دهم حمل این پروژه را افتتاح کرد نیز گفته بود که تکمیل این پروژه در اولویت کاری حکومت طالبان قرار دارد.
در همین حال، وزارت مالیه طالبان میگوید: «نورم مالیاتی اصناف از ۱/۵ در صد به ۰/۵ در صد کاهش یافته و به منظور فراهم سازی تسهیلات و تشویق مالیه دهندگان، جریمه ها سال های قبل از سوی این وزارت نیز معاف گردیده است.»
همچنین هدایتالله بدری، وزیر مالیه طالبان میگوید در یک سال گذشته صدها کارشناس و متخصص در این وزارت استخدام کرده است. او در یک نشست خبری در کابل گفت که هنوز بیش از هزار بست خالی در این وزارت وجود دارد. با سقوط دولت پیشین طالبان کادرهای مسلکی وزارت مالیه را به گونه گروهی برکنار کردند.
این در حالیست که دیروز نیز ۴۰ میلیون دالر کمک نقدی بشردوستانه به کابل رسید ه است. دیروز بانک مرکزی افغانستان اعلام کرده که به ادامۀ کمکهای بشردوستانۀ جامعه جهانی، یک بستۀ نقدی ۴۰ میلیون دالری امروز به کابل رسیده و به یکی از بانکهای تجارتی سپرده شده است.
پیش از این هم دو بستۀ ۴۰ میلیون دالری به کابل رسیده بود.
بانک مرکزی با قدردانی از کشورهای کمککننده، خواستار تسهیل مراودات بانکی با افغانستان شده است تا زمینۀ تعامل مؤثر با کشورهای منطقه و جهان فراهم شود. در پیوند به این کمک ها دیروز مقامات سازمان ملل متحد اعلان کردند که تا کنون در حدود دو میلیارد دالر به افغانستان تحت سلطه طالبان کمک سرازیر گردیده است که اینهمه بنابر سخاوتمندی ایالات متحده امریکا میسر گردیده است.