

وزارت مالیه طالبان: پول متقاعدان را میپردازیم/ امریکا؛ طالبان اقتصاد افغانستان را نابود کردهاند
وزارت مالیه طالبان روز سهشنبه، ۸ سنبله، در یک نشست خبری در کابل گفته است که معاش متقاعدان را بهزودی پرداخت میکند.
به گفته این وزارت، یک میلیارد افغانی برای توزیع به متقاعدان آماده شده و به محض حل مشکلات تخنیکی توزیع خواهد شد.
وزارت مالیه طالبان همچنان گفته است که مسدودیت داراییهای افغانستان در امریکا طالبان را نه بلکه مردم عادی را با مشکلات مواجه کرده است.
گفتنی است که صدها کارمند بازنشسته بارها برای پرداخت معاشاتشان دست به تظاهرات زدهاند.
همچنین شماری از کارمندان شرکتهای ساختمانی مقابل دفتر ملا برادر در اعتراض به عدم پرداخت معاش شان تجمع و تظاهرات کرده اند.
آنها گفتند که بعد از تحولات سال گذشته تمام پروژههای نیمهتمام را تکمیل کرده ولی معاش و امتیازات خود را دریافت نکردهاند.
اما مسئولان وزارت مالیه طالبان امروز در برنامه گزارشدهی عملکرد یکساله این وزارت، با اعلام موضوعاتی گفتند: «برای نخستین بار بودجه ملی از عواید داخلی ترتیب گردید؛ چنانچه برای ربع آخر سال ۱۴۰۰ (هجری قمری) مبلغ ۵۳ میلیارد افغانی (۶۰۰ میلیون دلار) و برای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۲۳۱ میلیارد افغانی (۲ میلیارد و ۶۱۰ میلیون دلار) بودجه ترتیب شد.»
در مورد منابع برای کسری بودجه طالبان توضیحی ارائه نکرد. بیش از دو سوم بودجه عادی و توسعهای دولت پیشین از منابع کمکهای بینالمللی تامین میشد.
هدایت الله بدری، سرپرست وزارت مالیه طالبان تاکید کرد که پس از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان «تمامی سیستمهای این وزارت دوباره فعال گردید، مبارزه قاطعانه با فساد اداری آغاز و منابع عایداتی فعال و منسجم گردید.»
همچنین وزرات مالیه میگوید: «پروژه کانال قوش تپه که یکی از بزرگترین و مهم ترین پروژه زیربنایی کشور است، درج بودجه ملی گردید و امسال مبلغ ۷ میلیارد افغانی برای تطبیق آن اختصاص یافته است.»
کانال قوش تپه از بزرگترین کانالهای آبرسانی در بلخ در شمال افغانستان به طول ۲۸۵ کیلومتر و پهنای ۱۰۰ متر و عمق ۶/۵ متر است که قرار است از آمودریا تا ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب ساخته شود.
عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان در دهم حمل این پروژه را افتتاح کرد نیز گفته بود که تکمیل این پروژه در اولویت کاری حکومت طالبان قرار دارد.
در همین حال، وزارت مالیه طالبان میگوید: «نورم مالیاتی اصناف از ۱/۵ در صد به ۰/۵ در صد کاهش یافته و به منظور فراهم سازی تسهیلات و تشویق مالیه دهندگان، جریمه ها سال های قبل از سوی این وزارت نیز معاف گردیده است.»
همچنین هدایتالله بدری، وزیر مالیه طالبان میگوید در یک سال گذشته صدها کارشناس و متخصص در این وزارت استخدام کرده است. او در یک نشست خبری در کابل گفت که هنوز بیش از هزار بست خالی در این وزارت وجود دارد. با سقوط دولت پیشین طالبان کادرهای مسلکی وزارت مالیه را به گونه گروهی برکنار کردند.
این در حالیست که دیروز نیز ۴۰ میلیون دالر کمک نقدی بشردوستانه به کابل رسید ه است. دیروز بانک مرکزی افغانستان اعلام کرده که به ادامۀ کمکهای بشردوستانۀ جامعه جهانی، یک بستۀ نقدی ۴۰ میلیون دالری امروز به کابل رسیده و به یکی از بانکهای تجارتی سپرده شده است.
پیش از این هم دو بستۀ ۴۰ میلیون دالری به کابل رسیده بود.
بانک مرکزی با قدردانی از کشورهای کمککننده، خواستار تسهیل مراودات بانکی با افغانستان شده است تا زمینۀ تعامل مؤثر با کشورهای منطقه و جهان فراهم شود. در پیوند به این کمک ها دیروز مقامات سازمان ملل متحد اعلان کردند که تا کنون در حدود دو میلیارد دالر به افغانستان تحت سلطه طالبان کمک سرازیر گردیده است که اینهمه بنابر سخاوتمندی ایالات متحده امریکا میسر گردیده است.
.
بنابر گزارش بانک مرکزی افغانستان جامعه جهانی در یک ماه گذشته، سه بسته کمک ۴۰ میلیون دلاری به افغانستان فرستاده اند. که به عنوان کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به افغانستان وارد شد. البته هنوز منشا و فهرست اهداکنندگان دقیق این پولها مشخص نیستند و بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترل طالبان است، هنوز اعلام نکرده که این پول از طرف سازمان ملل است یا نهادهای امدادرسان یا کشوری خاص آنها را اهدا کردهاند.
کمکهای نقدی که در یک سال گذشته تحت عنوان کمک جامعه جهانی به افغانستان اهدا شد، به دلیل تسلط طالبان بر بانک مرکزی افغانستان به این بانک تحویل داده نشد و اغلب کمکهای نقدی به بانک بینالمللی افغانستان (ایآیبی بانک) که یکی از بانکهای خصوصی و معتبر است، واریز میشوند.
بر اساس آمار بانک مرکزی افغانستان، در یک سال گذشته و پس از تسلط طالبان بر افغانستان، مجموع کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به این کشور به رقم یک میلیارد و ۱۱۳ میلیون دلار رسید. بانک مرکزی افغانستان و بانک خصوصی که این بستههای نقدی جدید را دریافت کرد، تاکنون در مورد نحوه توزیع و استفاده از این پول، اطلاعاتی منتشر نکردهاند. با این حال، بحران کمبود نقدینگی در افغانستان هنوز وجود دارد و بیشتر بانکهای این کشور از کمبود ارز فیزیکی در بازار شاکیاند.
در همین حال نماینده امریکا در سازمان ملل: طالبان اقتصاد افغانستان را نابود کردهاند. لیندا گرینفیلد، نمایندهی امریکا در سازمان ملل دیروز در نشست شورای امنیت گفته است که طالبان اقتصاد افغانستان را نابود کردهاند. او افزوده که کشورش پولهای منجمد شدهی افغانستان را به طالبان نخواهد داد.
در همین حال مقامهای سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت این سازمان که دوشنبه، ، (۲۹ اگست) در نیویورک برگزار شد، درباره تداوم و تشدید بحران گرسنگی در افغانستان هشدار دادند. مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگی کمکهای اضطراری، گفت: «مردم افغانستان همچنان با سختی و بلاتکلیفی شدید مواجهاند و بیش از نیمی از جمعیت- حدود ۲۴ میلیون نفر- به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.»
بر اساس اطلاعات مارتین گریفیتس، در حال حاضر، حدود ۲۵ میلیون نفر در افغانستان در فقر زندگی میکنند. او اضافه کرد که حدود سه میلیون کودک با بحران سوءتغذیه مواجهاند و در حال حاضر، حدود سهچهارم درآمد مردم افغانستان برای غذا هزینه میشود.
این مقام سازمان ملل متحد با اشاره به افزایش بهای مواد خوراکی، وقوع زلزله و سیل در ماههای اخیر در افغانستان گفت: «با شروع فصل سرما، افزایش سرسامآور بهای مواد غذایی و سوخت خانوادهها را مجبور میکند بین سیر کردن شکم فرزندانشان، فرستادن آنها به مدرسه یا بردن آنها پیش پزشک یا گرم نگهداشتن آنها یکی را انتخاب کنند.»
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره با نگرانی از گسترش فاجعه انسانی در افغانستان گفت، زنان و دختران به حاشیه رانده شدهاند و محیط عملیاتی برای کمکرسانی با چالشهای فراوانی مواجه است. او اضافه کرد که در یک سال گذشته، آژانسهای امدادرسان سازمان ملل متحد و بقیه سازمانهای کمکرسان توانستند به ۲۳ میلیون انسان نیازمند، کمکهای فوری ارائه کنند. او تصریح کرد که عملیات کمکرسانی در افغانستان در تمامی ۴۰۱ شهرستان ۳۴ استان افغانستان ادامه دارد اما «کمکهای بشردوستانه هرگز نمیتوانند جایگزینی برای خدمات گسترده و سازمانیافته به ۴۰ میلیون نفر در سراسر این کشور باشند».
سخنانی معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، در حالی مطرح می گردد که بخش عمده از کمک های سازمان ملل حیف میل و قسمتی نیز به شیوه خریداری مواد فاسد و تاریخ گذشته صرف می گردد و بخشی دیگر آن توسط مقامات گروه طالبان به خانواده های جنگجویان این گروه و طرفدران آنها توزیع می گردد. اما اغلب مردم به ویژه مردم غیر پشتون تقریبا از این کمک ها بی نصیب هستند.
همچنین روچیرا کامبوج در نشست شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد که تا کنون، هند بیش از 40000 تن گندم به افغانستان ارسال کرده است و موقعیت خود را به عنوان همسایه همجوار کابل و همکار دیرینه کابل تثبیت کرده است. علاوه بر این، هند در پاسخ به درخواست های فوری سازمان ملل متحد و نیاز مردم افغانستان، محموله های زیادی از کمک های بشردوستانه به افغانستان ارسال کرده است. این شامل 32 تن کمک پزشکی در 10 دسته است که شامل 50000 دوز واکسن کووید-19، داروهای ضد سل و داروهای مهم نجات دهنده است.
در آغاز بحران بشردوستانه جاری در افغانستان، کامبوج گفت که دولت هند با برنامه غذایی جهانی سازمان ملل متحد برای توزیع گندم در داخل افغانستان به منظور تضمین توزیع عادلانه و معقول کمک های گندم هند، توافق نامه امضا کرده است.
وی افزود که علاوه بر این، برای نظارت و مدیریت دقیق کار سهامداران مختلف برای ارسال موثر کمک های بشردوستانه و تعامل مستمر با مردم افغانستان، یک تیم فنی هند نیز در سفارت هند در کابل مستقر شده است.
هند بر پایبندی خود به این ایده که کمک های بشردوستانه باید بر اساس بی طرفی، بی طرفانه و مستقل ارائه شود، تاکید کرد.