

راجنات سینگ؛ هند از افغانستان صلح آمیز، امن و با ثبات و دارایی دولت فراگیر حمایت می کند
تاشکند در دهه سوم ماه آگست در سال جاری، میزبان سلسله نشست های اعضای سازمان همکاری شانگهای بود.
هدف اصلی این نشست متمرکز شدن به مشکلات و چشم اندازهای توسعه تجارت، اقتصادی، سرمایه گذاری متقابل و همکاریهای فرهنگی و بشردوستانه، برای توسعه اقدامات موثر برای ایجاد روابط گستردهتر در فضای سازمان همکاری این اعضای سازمان شانگهای بود.
در این نشست جلسات و نشست های متعدد متشکل از کارشناسان و صاحب نظران برنامه ریزی شده بود. در این جلسات پیرامون افغانستان نیز صحبت های صورت گرفت که جالبترین اینها نظریات وزیر دفاع هندوستان در روز چهارشنبه (24 اگست) در نشست وزیران دفاع سازمان همکاری شانگهای بود وی در جریان سخنان خویش تاکید کرد که تروریسم به هر شکلی، از جمله تروریسم فرامرزی، که توسط هر کسی و برای هر هدفی انجام شود، جنایت علیه بشریت است.
تروریسم یکی از جدی ترین چالش های صلح و امنیت جهانی است. وی افزود هند بر عزم خود برای مبارزه با انواع تروریسم و ایجاد صلح، امنیت و ثبات در منطقه تاکید می کند. راجنات سینگ گفت: ما به دنبال توسعه قابلیتهای نهادی مشترک با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای هستیم که ضمن احترام به حساسیتهای هر کشور، روحیه همکاری را در بین افراد، جوامع و ملتها ایجاد کند.
در این زمینه، سینگ پیشنهاد میزبانی کارگاهی را در هند در سال 2023 با موضوع "کمک های بشردوستانه و امداد در بلایا - کاهش خطر و زیرساخت های مقاوم در برابر بلایا" برای وزارتخانه های دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای ارائه کرد. او همچنین پیشنهاد برگزاری سمینار سالانه با موضوع مورد علاقه در میان اتاقهای فکر دفاعی کشورهای سازمان همکاری شانگهای را داد. وی افزود: ما پیشنهاد می کنیم اولین سمینار اندیشکده دفاعی را در سال 2023 در هند برگزار کنیم.
راجنات سینگ حمایت کامل هند از یک افغانستان صلح آمیز، امن و باثبات را اعلام کرد و در عین حال بر احترام به حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی، وحدت ملی و عدم مداخله در امور داخلی این کشور تاکید کرد. وی از همه طرف ها خواست تا مقامات افغانستان را تشویق کنند تا از طریق گفتگو و مذاکره به آشتی ملی دست یابند و یک ساختار سیاسی گسترده، فراگیر و نماینده در کشور ایجاد کنند.
وزیر دفاع هند افزود که نباید از خاک افغانستان برای ارعاب یا حمله به هیچ کشوری از طریق ایجاد پناهگاه های امن و آموزش تروریست ها و حمایت از فعالیت های آنها از طریق کمک های مالی استفاده شود. وی بر ضرورت ارائه کمک های بشردوستانه فوری به مردم افغانستان و حفظ حقوق اساسی آنان تاکید کرد.
سخنگوی امارت اسلامی در یک نشست خبری در واکنش به اظهارات وزیر دفاع هند دربارۀ آغاز روند گفتوگوی ملی در افغانستان، میگوید که امارت اسلامی از تمام گزینهها برای برگشت "مخالفین سیاسی" استفاده میکند.
ذبيح الله مجاهد گفت که خاک افغانستان در برابر هیچ کشور استفاده نخواهد شد.
بازگشایی سفارت هند در کابل
هندوستان رقیب دیرینهای پاکستان در منطقه است و بنابرین روابط نزدیک و سابقه دار با گروه افراطی طالبان طرفدار پاکستان ندارد. اما در یک تحول اخیرا فعالیت سفارت هند در افغانستان پس از یک سال تعلیق دوباره آغاز شد
پس از یک سال تعلیق روابط دیپلماتیک با افغانستان و تعطیلی سفارت هند در ماه اگست 2021، سفارت در کابل در روز دوشنبه 15 اگست دوباره فعالیت خود را آغاز کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان در گفتگوی اختصاصی با رسانه ها در این مورد گفت که دیپلمات های هند به منظور از سرگیری کار در کنسولگری به کابل به تاریخ 13 اگست وارد کابل شدند.
عبدالقهار بلخی گفت: "ما از دیپلمات های هندی استقبال می کنیم و به آنها از همکاری و امنیت کامل در افغانستان اطمینان داده ایم."
بلخی ضمن تاکید بر اینکه کابینه ای به رهبری طالبان مشتاق برقراری روابط خوب با همه کشورهای همسایه از جمله هند بوده است، وی اظهار داشت که پروژه های مختلف این کشور در افغانستان ناقص است.
او گفت: "ما از هند انتظار داریم که کار روی آنها را برای توسعه افغانستان از سر بگیرد."
وی ضمن پاسخ به پرسشی در مورد پیشرفت پروژه های تحت رهبری هند در افغانستان، گفت: "پروژه های زیادی توسط هند در افغانستان انجام شده است، برخی از آنها نیمی از آنها تکمیل شده و برخی دیگر بیش از نصف شده اند."
در یک تحول، این سخنگوی تمام ادعاهای مربوط به گزارشهای مربوط به ساخت پایگاه ارتش چین در افغانستان را رد کرد. بلخی با رد ادعاها گفت که کابینه طالبان خواهان حفظ روابط دیپلماتیک و اقتصادی با کشورهای همسایه است.
وی گفت: ما اجازه نمی دهیم سرزمین خود برای اهداف سیاسی باشد.
بلخی در توییتر خود از از سرگیری روابط دیپلماتیک با هند را استقبال کرد و به اشتراک گذاشت: "امارت اسلامی افغانستان از اقدام هند برای ارتقای نمایندگی دیپلماتیک خود در کابل استقبال می کند. ما علاوه بر تضمین امنیت، به مصونیت دیپلمات ها توجه جدی خواهیم کرد و در این زمینه همکاری خوبی خواهیم داشت."
به دنبال هفتهها شورش سریع و دستاوردهای ارضی ناشی از عقبنشینی سیستماتیک نیروهای مسلح افغانستان، گروه طالبان در 15 اگست 2021 افغانستان را امارت اسلامی افغانستان اعلام کرد. استفاده از زور، همراه با کاهش تعداد شمار نفرات ارتش، دولت به رهبری اشرف غنی مجبور به تسلیم شدن این تسلط پس از نهایی شدن و تکمیل خروج نیروهای آمریکایی و ناتو پس از 20 سال در خاک افغانستان، شتاب بیشتری گرفت.
متعاقباً، پروازهای ویژه ای توسط وزارت امور خارجه هند انجام شد تا هندی ها را از افغانستان کرده بود.