محل تبلیغات شما

محل تبلیغات شما

کتابی که سلمان رشدی را ناچار ساخت مخفی گردد کتابی که سلمان رشدی را ناچار ساخت مخفی گردد

کتابی که سلمان رشدی را ناچار ساخت مخفی گردد

سلمان رشدی، نویسنده مشهور، زمانی که قصد سخنرانی در غرب نیویورک را داشت، روی صحنه مورد حمله قرار گرفت. پلیس گفت ظاهراً این نویسنده برنده جایزه بوکر از ناحیه گردن مورد اصابت چاقو قرار گرفته و متهم دستگیر شده است.

تصاویر بصری از موسسه Chautauqua مردی را نشان می‌دهد که به روی صحنه یورش می‌برد و رشدی را با چاقو می‌زند. نویسنده با طیاره به شفاخانه منتقل شد. ولی پس از ۲۴ ساعت تا کنون از وضعیت صحی وی اطمینان کامل نیست.

«در 12 اگست 2022، حدود ساعت 11 صبح، یک مظنون مرد به روی صحنه رفت و به رشدی و یک مصاحبه کننده حمله کرد. رشدی از ناحیه گردن دچار ضربه چاقو شد و با هلیکوپتر به شفاخانه منطقه منتقل شد. وضعیت او خوب نیست. پلیس گفت: مصاحبه‌کننده از ناحیه سر آسیب جزئی دیدیده و از شفاخانه مرخص گردیده است. یک سرباز ایالتی که برای امنیت این سمینار گماشته شده بود بلافاصله مظنون را بازداشت کرد.

تهدید و عواقب فتوا برای سلمان رشدی

رشدی به خاطر کتاب «آیات شیطانی» در سال 1988 که توسط بسیاری از مسلمانان مورد انتقاد قرار گرفت و توهین آمیز تلقی شد، در طی سال ها تهدید به مرگ شده است. این کتاب در جمهوری اسلامی ایران ممنوع شد و رهبر قبلی آن آیت‌الله روح‌الله خمینی فتوایی برای مرگ رشدی صادر کرد. او همچنین ۳ میلیون دالر جایزه برای هر کسی که رشدی را بکشد، اعلام کرد.

در ایالات متحده، FBI از 78 مورد تهدید به کتابفروشی ها در اوایل مارچ 1989 مطلع شد. در آنزمان برخی کتابفروشی ها نیز مورد حمله قرار گرفتند. در بریتانیا، دو کتابفروشی بزرگ در 9 اپریل 1989 با بمب منفجر شدند.

تهدید به مرگ و فتواها باعث شد رشدی تحت برنامه حفاظتی دولت بریتانیا مخفی شود، از جمله یک نگهبان مسلح شبانه روزی. او در اواخر دهه 1990 پس از سال ها انزوا ظاهر شد و با احتیاط حضورهای عمومی بیشتری را از سر گرفت.

رشدی در سال 2012 خاطراتی به نام «جوزف آنتون» درباره این فرمان منتشر کرد. این عنوان برگرفته از نام مستعاری بود که رشدی در زمان مخفی شدن از آن استفاده کرده بود. در همان سال، جایزه رشدی از 2.8 میلیون دالر به 3.3 میلیون دالر توسط یک بنیاد مذهبی نیمه رسمی ایرانی افزایش یافت.

دولت ایران می گوید که مدتهاست که از فتوا فاصله گرفته است. اما «شاخص سانسور»، سازمانی که آزادی بیان را ترویج می‌کند، گفت که فتوای مرگ او همچنان پابرجاست و این جایزه در سال 2016 افزایش یافته است.

در عین حال روزنامه تندروی کیهان در شماره روز شنبه خود در مطلبی به ضارب این حمله «صد آفرین» گفته و خواستار «بوسه زدن بر دستان» این فرد شده است. این روزنامه در بخش «گفت و شنود» خود در مطلبی با عنوان «اونم قطع می‌شه» به ماجرای حمله به سلمان رشدی پرداخته و ابراز امیدواری کرده به زودی «گردن سلمان رشدی» هم قطع شود. کیهان در بخشی از این مطلب که حالت کنایه دارد نوشته است: «گفت: اعلام شده که گردن او آسیب جدی دیده است. گفتم: از یارو که به شدت مریض بود پرسیدند؛ حالت چطوره؟ جواب داد: تبم قطع شده اما گردنم بد‌جوری درد میکنه! گفتند؛ نگران نباش به زودی گردنت هم مثل تبت قطع میشه.»
ین روزنامه به سردبیری و مدیر مسئولی حسین شریعتمداری در بخش دیگری از این مطلب نوشته است: «آفرین بر آن مرد دلاور و وظیفه‌شناسی که در نیویورک به سلمان رشدی مرتد و خبیث حمله کرده و بوسه بر دست او که با چاقو گردن دشمن خدا را پاره کرده است.» 
روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد یکی دیگر از رسانه‌های ایران بود که به ماجرای حمله به سلمان رشدی پرداخته است. این رسانه به مدیر مسئولی الیاس حضرتی در مطلبی کوتاه و با تیتر «سلمان رشدی، در حوالی مرگ» به صورت کوتاه به ماجرای حمله به این نویسنده هندی-بریتانیایی پرداخته و در پایان هم به فتوای آیت‌الله خمینی در خصوص قتل رشدی اشاره‌ای کرده است. 
روزنامه ایران که توسط دولت ابراهیم رئيسی اداره می‌شود هم واکنشی نسبتا مشابه با روزنامه کیهان داشته است. این رسانه در مطلبی با عنوان «گردن شیطان زیر تیغ» حمله به سلمان رشدی را به نقل از خبرگزاری‌های غربی روایت کرده و البته او را «نویسنده کتاب مرتد کتاب موهن آیات شیطانی علیه پیامبر اسلام» معرفی کرده است. روزنامه ایران در بقیه قسمت‌های گزارش خود توصیفی از این ماجرا ارائه نکرده اما در پایان ضمن اشاره به اینکه سلمان رشدی سه دهه به صورت مخفیانه زندگی کرده، می‌نویسد: «او سرانجام، پس از ۳۴ سال از فتوای تاریخی امام خمینی، مورد حمله قرار گرفت.» وطن امروز، دیگر روزنامه تندرو در ایران حمله به سلمان رشدی را به عنوان تیتر یک خود برگزیده و با فونتی درشت در صفحه نخست نوشته است: «چاقو در گردن سلمان رشدی».
علاوه بر رسانه‌ها، تعدادی از شخصیت‌های سیاسی ایران هم نسبت به حمله تروریستی علیه سلمان رشدی واکنش نشان دادند. محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در توییتی در این خصوص نوشت: «برای نویسنده‌ای که با نفرت و تحقیر بی‌پایان، مسلمانان و اسلام را محکوم می‌کند، اشک نمی‌ریزم.» عبدالله گنجی، مدیر مسئول روزنامه همشهری که پس از حضور زاکانی در شهرداری از روزنامه جوان به رسانه شهرداری تهران آمده است در حساب توییتری خود از ترور سلمان رشدی ابراز خوشحالی کرده است. او در این رابطه می‌نویسد: «بسیار خوشحالم که نسلی که امام و انقلاب را ندیده، طوری بر فتوای امام اشراف دارد که به محض شنیدن خبر اینجا را پر کردند و فتوا را یاداور شدند.» 

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از اطلاع از حمله به سلمان رشدی ابراز حیرت کرد
بیشتر بخوانید:

http://oralmagazine.org/post?subcat=reports&id=01699

ضارب سلمان رشدی، از حامیان سپاه پاسداران ایران بوده است بیشتر بخوانید:
‏http://oralmagazine.org/post?subcat=reports&id=01698
علی اکبر محرابیان، گفته که طالبان ایران را به حقابه رسانده است بیشتر بخوانید: http://oralmagazine.org/post?subcat=reports&id=01689

مطالب بیشتری در این بخش