

طالبان، حضور و حذف رهبر القاعده در کابل را انکار می کنند؛ عکس العمل ها
پس از حذف ایمن الظواهری، در روز یکشنبه گذشته توسط امریکا، برای چند روز گروه طالبان به این حادثه هیچ عکس الاعمل نداشته و در این مورد سکوت کامل داشتند.
زلمی خلیلزاد، پس از چند روز سکوت طالبان در طی مصاحبه با شبکهٔ انپیآر NPR، گفت که ممکن اغلب رهبرانی طالبان از حضور ایمن الظواهری، در کابل خبر نبوده باشند.
پس از این مصاحبه زلمی خلیلزاد بود که طالبان در روز پنجشنبه و بعد از چهار روز سکوت گفت که در حال بررسی آنچه به عنوان "ادعا" در مورد کشته شدن ایمن الظواهری، سرکرده القاعده در یک حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا در پایتخت افغانستان حضور داشت، هستند.
با این حال، این گروه سپس در بیانیه ای تاکید کردند که "از ورود و اقامت" الظواهری به افغانستان اطلاعی ندارند.
این بیانیه اولین باری بود که رهبری طالبان به اعلام ایالات متحده مبنی بر اینکه الظواهری هدف حمله روز یکشنبه بوده است، پرداخته است.
با این حال، با وجود انکار طالبان از حضور الظواهری، مقامات آمریکایی گفته اند که رهبر القاعده در یک خانه امن در کابل که با معاون رهبر طالبان مرتبط است، اقامت داشته است.
این حمله زمانی که الظواهری به بالکن خانه امن رفت، کشته شد.
حضور او در کابل و کشتار او روابط بین طالبان و غرب را بیشتر متشنج کرده است، به ویژه در شرایطی که گروه طالبان به دنبال دریافت، فوری پول نقد برای رسیدگی به سقوط فاجعه بار اقتصاد پس از خروج ایالات متحده از یک سال پیش هستند.
طالبان در توافق دوحه قول داده بودند که به اعضای القاعده یا کسانی که قصد حمله به ایالات متحده را دارند پناه ندهند.
در این توافقنامه، ایالات متحده متعهد شد که نیروهای خود را از افغانستان خارج کند و به طالبان حمله نکند.
روز سه شنبه، اولین بیانیه طالبان در مورد این حمله، بدون ذکر الظواهری، تنها انجام آن را تایید کرد.
در آن، آنها این اعتراض را به عنوان "نقض آشکار... توافق دوحه" محکوم کردند.
در بیانیه ای روز پنجشنبه، به نظر میرسید که طالبان تلاش میکند تا از تشدید تنشها جلوگیری کند، بهویژه در زمانی که آنها و مقامات ایالات متحده مذاکراتی را درباره 3.5 میلیارد دالر از داراییهای مسدود شده افغانستان در ایالات متحده انجام دادهاند.
طالبان گفته است که به "سازمان های تحقیق و اطلاعات دستور داده اند تا تحقیقات جدی و همه جانبه را در مورد ابعاد مختلف رویداد مذکور انجام دهند."
در این بیانیه همچنین به غرب اطمینان داده شده است که "هیچ خطری از خاک افغانستان برای هیچ کشوری از جمله آمریکا وجود ندارد."
طالبان می گویند، در حمله اخیر هواپیمای بدون سرنشین امریکا در کابل، از موادی استفاده شده که همه چیز را از بین برده است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان امروز شنبه گفته است، در حمله از موادی استفاده صورت گرفته که همه چیز را از بین برده است. به گفتۀ مجاهد، آنها هیچ جسدی را هم در محل برخورد راکت پیدا نکرده اند.
در عین حال طالبان اعلام کرده از سکونت ایمن الظواهری رهبر القاعده در کابل خبر نداشته است.
سخنانی امریکایی ها
جو بایدن رئیس جمهور امریکا، در اول ماه اگست اعلام کرد که در حمله هواپیمای بدون سرنشین این کشور صبح یکشنبه 9 اسد/مرداد، در کابل، ایمن الظواهری رهبر شبکه القاعده کشته شد.
سپس مقام های امریکایی گفتند که در این حمله از راکت "هِل فایر" که وسیله های تیغ مانند دارد، کار گرفته شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در 1 اگست گفت که طالبان با ارائه پناهگاه و مهمان نوازی به ایمن الظواهری، شرایط توافق دوحه را آشکارا نقض کرده اند. جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد که ظواهری در یک حمله هوایی کشته شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «طالبان با میزبانی و پناه دادن به رهبر القاعده در کابل، توافق دوحه را به شدت نقض کردند و به جهانیان اطمینان دادند که اجازه نمیدهند از خاک افغانستان توسط تروریستها برای تهدید امنیت کشورهای دیگر استفاده شود».
در فبروری 2020، تحت مدیریت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، واشنگتن و طالبان توافق نامه صلح امضا کردند. بر اساس این توافق، طالبان از خاک افغانستان رانده میشوند، خشونت کاهش مییابد و دیگر هیچ پناهگاه امنی برای تروریستها در خاک افغانستان وجود نخواهد داشت. بلینکن در بیانیهای مدعی شد که طالبان همچنین مردم افغانستان و اعلامیه عمومی خود را برای پذیرش و عادیسازی با جهان بینالمللی فریب دادند.
بلینکن افزود: "در مواجهه با عدم تمایل یا ناتوانی طالبان در پایبندی به تعهدات خود، ما به حمایت از مردم افغانستان با کمک های بشردوستانه قوی و دفاع از حقوق بشر آنها به ویژه زنان و دختران ادامه خواهیم داد."
همچنین جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا: کاخ سفید برای کشتن «ایمن الظواهری» سرکرده القاعده در حمله پهپادی در کابل تأیید بصری دارد و نیازی به تأیید بیشتر نیست.
ما تأیید دیانای نداریم و قرار نیست این تأیید را بگیرم، چرا که بر اساس منابع و روشهای متعددی که اطلاعات را جمعآوری کردیم، به آن نیازی نداریم.
همچنین جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور امریکا میگوید که کاخ سفید در حال برقراری ارتباط با طالبان است تا بررسی کند که این گروه از موقعیت ایمن الظواهری آگاه بوده و به او پناه دادهاند یا خیر.
همچنین لیندسی گراهام، سناتور شناخته شدهی جمهوریخواه ایالات متحدهی امریکا با اشاره به عملکرد اخیر رییسجمهور جو بایدن در کابل گفته است که ایالات متحده باید سیاستهای خود را به سرعت تنظیم کند تا از حملههای همانند یازدهم سپتمبر جلوگیری گردد، زیرا به باور او مرز شکسته و پناهگاه امن تروریستها در افغانستان فرمولی برای فاجعه است.
این سناتور امریکایی همچنان با اشاره به گزارش رسانه (سیبیاس) مبنی بر بیخبری طالبان از حضور ایمن الظواهری، رهبر کشته شده القاعده در کابل گفته است «پاسخ آنها نه تنها توهین به اطلاعات امریکا بلکه یگانه چیزی را که باید در مورد به اصطلاح طالبان جدید بدانیم این است که آنها همان طالبان قدیم و دهه نود اند.»
او با تمسخر خطاب به طالبان گفته است «با درنظر داشت شرایط مربوط به تسلط طالبان در افغانستان جای تعجب بود اگر طالبان حضور رهبر القاعده را در کابل تأیید میکردند.»
رسانه امریکایی واشنگتن فریبیکن به نقل از نیکی هیلی، نماینده پیشین امریکا در سازمان ملل در مطلبی نگاشته که او به این باور است که با تسلط طالبان در افغانستان، این کشور بار دیگر به لانهی امن تروریستان مبدل شده و هراسافگنان آزادانه در آنجا عمل میکنند.
خانم هیلی با اشاره به خروج بیقیدوشرط امریکا از افغانستان افزوده است که این عقبنشینی فاجعهبار جو بایدن، بهویژه حمله اخیر هواپیمای بدون سرنشین امریکا در کابل که منجر به کُشته شدن ایمنالظواهری، رهبر القاعده شد، جهان را کمتر امن کرد و این یک سیلی بود به روی نظامیان امریکایی که در ارتش این کشور خدمت کردهاند.
همچنین خانم هیلی گفته است: «امریکا هرگز نمیتواند طالبان را بهرسمیت بشناسد، طالبان را تامین مالی کند، یا چشم ما را از منطقه دور کند.»
این نماینده پیشین امریکا در سازمان ملل با اشاره به اینکه طالبان در گفتوگو با ایالات متحدهی امریکا بارها وعده داده بودند که به رهبران گروههای تروریستی از جمله القاعده پناه نخواهند داد تصریح کرده است: «حمله به الظواهری نشان میدهد که نمیتوان به دولت جهادی اعتماد کرد.»
با این حال، شماری از رهبران جمهوریخواه با ابراز ناراضایتی از عملکرد جو بایدن گفته اند که ظهور مجدد القاعده در افغانستان همچنان فشار بر دولت بایدن را افزایش میدهد تا کمکهای بشردوستانه دالری را که از زمان سقوط افغانستان به طالبان راه فرستاده میشود، قطع کند.
همچنین توماس نیکلسون نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان میگوید که کشته شدن رهبر القاعده در کابل تردیدها در مورد تعهدات طالبان را تقویت میکند.
آقای نیکلسون امروز چهارشنبه(12 اسد) در واکنش به کشته شدن ایمن الظواهری رهبر القاعده در صفحه تویترش نوشته:" طالبان در نشست تاشکند تعهد خود را تکرار کرده بودند که افغانستان پناهگاه ترویستها نمیشود".
او نوشته: هفته گذشته در نشست تاشکند گفته بودند که کنترل کامل بر خاک افغانستان دارند تا کشورها را برای دریافت کمک به افغانستان متقاعد کنند.
او با تاکید پرسیده آیا طالبان از اقدام علیه رهبر القاعده غافل و ناتوان بودند؟ یا نخواسته بودند؟
رهبر القاعده در یک حمله هوایی امریکا در کابل کشته شد موضوع که بار دیگر نقاب از چهره طالبان برداشت،گروهی که با هزاران ترفند و نیرنگ تا یک اندازه خوشبینی را از جهان کسب کرده بود و اکنون که دشمن شماره یک امریکا در مهانخانه طالبان کشته می شود پیامد های زیان بار را برای این گروه به همراه خواهد داشت از براندازی به صورت مکمل تا انزوایی کامل این گروه اکنون باید منتظر ماند گروه طالبان با جسد رهبر القاعده چی می کنند گرچه به ظاهر تمام رهبران طالبان از این اقدام امریکا ناراض است ولی تا کنون در باره مرگ رهبر القاعده چیزی نگفته است.
تظاهرات طالبان بر علیه امریکا
در عین حال شماری از کارمندان ادارههای دولتی بامیان نیز میگویند که والی، فرمانده امنیه و رییس استخبارات طالبان در این ولایت به آنان هدایت دادهاند که در تظاهرات علیه امریکا شرکت کنند.
به گفته این کارمندان، هدایت بهگونه هشدارآمیز به آنان اعلام شده و گفته شده که اگر کارمندی در تظاهرات شرکت نکند، با او برخورد جدی صورت خواهد گرفت و «ممکن از وظیفه برکنار شود».
همچنین منابع در ولایت پنجشیر میگویند که مقامهای طالبان از ساکنان این ولایت خواسته بودند که پس از نماز جمعه، علیه امریکا بهخاطر حمله این کشور علیه ایمن الظواهری، رهبر القاعده تظاهرات کنند.
یک منبع گفت که امام مسجد مارشال محمدقسیم فهیم، در «پاراخ» مرکز پنجشیر که عضویت طالبان را دارد، گفته است ایمن الظواهری، رهبر القاعده مجاهد بود و حمله علیه او باید محکوم شود.
اما به گفتهی منبع، نمازگذاران پس از ادای نماز فرض، از مسجد بیرون شده و به خواست طالبان برای برگزاری تظاهرات توجه نکردند.
همچنین منابع در ولایت زابل می گوید طالبان شماری از زیادی از باشندگان این ولایت را مجبور کردند تا در تظاهرات ضد امریکا شرکت کنند. امروز جمعه،14 اسد شماری زیادی از شهروندان در سراسر افغانستان علیه قتل ایمن ظواهری و حمله هوایی اخیر امریکا تظاهرات کردند که بیشتر شان جنگجویان طالب بودند. این منابع گفته است طالبان مردم را مجبور کردند تا در این اعتراضات اشتراک کنند و گفته می شود از طریق بلند گوها مسجد نیز به مردم در این تظاهرات فراخوان داده شده بود.
معترضان شعار «مرگ بر امریکا» را سر میدادند و جو بایدن، رییسجمهور این کشور را متهم به دروغگویی کردند.
آنان میگویند که ایمن الظواهری در کابل حضور نداشته و ادعای امریکا «دروغ محض» است.
معترضان حمله امریکا در کابل را تجاوز به خاک افغانستان دانستند.
تحلیل رسانه های بین المللی
پایگاه خبری «المانیتور» در گزارشی نگاشته که بهدنبال کُشته شدن ایمنالظواهری، رهبر شبکه القاعده در حمله هواپیمای بدون سرنشین امریکایی در کابل، طالبان به شدت تحت فشار قرار گرفتهاند.
المانیتور افزوده که مدت زیادی گمان میرفت که الظواهری اگر هنوز هم زنده است، اما نفوذ کمتری در میان شبکههای جهادی جهان دارد.
براساس این گزارش، در حالیکه سازمان اطلاعات مرکزی امریکا این عملیات را رهبری میکرد، در این حمله از نوع موشک «هلفایر» که بهروی پهپاد نصب شده بود به سمت الظواهری که در بالکن خانهاش ایستاده بود، پرتاب شده است.
در عین حال المانیتور به نقل از یک منبع محلی در کابل نوشته که محلی که الظواهری در آن اقامت داشت نسبت به سال گذشته تردد مردم به ویژه زنان کمتر بوده و در عوض نیروهای طالبان در هر گوشه مستقر بوده و ایست بازرسی ایجاد کرده بودند.
در گزارش آمده است که سال قبل اندکی پیشتر از تسلط طالبان بر کابل در همین محل یک موتر بمبگذاری شده اسدالله خالد، وزیر دفاع در حکومت پیشین را هدف قرار داد که در آن رویداد هشت تَن جانهای شان را از دست دادند و مسوولیت حمله را نیز طالبان به عهده گرفته بود.
المانیتور تصریح کرده است که بیشتر از یک دهه افغانستان شاهد چنین حملهها در ساحههای مختلف بوده است، چیزیکه امریکا آنرا مرتبط به شبکه حقانی میدانست و این شبکه در سال ۲۰۱۲ در فهرست سازمانهای تروریستی جهان قرار گرفته بود.
همچنین خبرگزاری اسوشیتد پرس به نقل از مقامهای استخباراتی امریکا گزارش داده است که مالک خانهای که رهبر القاعده در آن پنهان شده بود، مربوط به یک همکار نزدیک سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلهی طالبان، است.
در عین حال روزنامه واشنگتن پست پس از اعلام کشته شدن سرکرده ارشد گروه تروریستی القاعده در کابل، با طرح این سوال که "الظواهری" در مرکز شهر کابل چه کار میکرده و این خود یکی از پیامدهای منفی خروج شتابزده امریکا از افغانستان است، از کاخ سفید انتقاد کرد.
در گزارش این روزنامه آمده که حضور الظواهری در مرکز شهر کابل نتیجه خلائی است که خروج فاجعهبار امریکا از افغانستان عامل آن شد.
القاعده به افغانستان بازگشته و بایدن شایسته سرزنش است چون شرایطی ایجاد کرده که به تحت تعقیب ترین تروریست جهان اجازه داده تا به مرکز شهر کابل برود و در شهری که از دست القاعده آزاد شده عملیاتی طراحی کند.
کشتن القاعده بزرگترین پیروزی سیاست خارجی بایدن است اما این حقیقت که سرکرده القاعده در کابل بود بزرگترین رسوایی سیاست خارجی بایدن به حساب میآید.
سیآیایه، کسی از طالبان در مورد ظواهری گزارشی نداده / زلمی خلیلزاد، شاید طالبان به امریکا کمک کرد
بیشتر بخوانید:
http://oralmagazine.org/post?subcat=reports&id=01647
مرگ رهبر القاعده در کابل و چهره های بی نقاب رهبران طالبان
بیشتر بخوانید:
http://oralmagazine.org/post?subcat=reports&id=01645