

اتحادیههای مکاتب خصوصی: اگر بهمشکلات ما رسیدگی نشود، از فعالیتهایمان دست خواهیم کشید
مسوولان اتحادیههای مکاتب خصوصی افغانستان طی ارسال نامهای به سرپرست وزارت معارف طالبان خواهان رسیدگی به مشکلات سکتور تعلیمی خصوصی شدهاند. آنان از چالشهایی که در دو سال گذشته در مقابل مکاتب خصوصی به دلیل بیماری کرونا و تغییر نظام به وجود آمده یادآوری کرده گفتهاند که مکاتب خصوصی افغانستان در حال فروپاشیاند.
در قسمتی از این نامه که در اختیار مجلهی اورال قرار گرفته، آمدهاست: "در صورتیکه مشکلات مکاتب خصوصی حل نگردد، اتحادیههای مکاتب خصوصی و مسوولان مکاتب تصمیم دارند تمام جوازهایشان را به مقام وزارت تسلیم و از همکاری با وزارت خداحافظی خواهند کرد".
در این نامه آمده است با آنکه مکاتب به حکومت طالبان مالیه میپردازند، به صدها هزار دانشآموز خدمات آموزشی عرضه میکنند، از سوی حکومت طالبان هیچ گونه همکاری با آنان صورت نگرفتهاست. قابل ذکر است که بیشتر از ۳۰۰۰ مکتب خصوصی در سراسر افغانستان فعالیت دارند که در حدود نیم میلیون دانشآموز را تحت آموزش قرار دادهاند و به ۵۰۰۰۰ معلم و کارمند زمینهی اشتغال را فراهم آوردهاند.
موردی دیگری که در این نامه تذکر رفته است در مورد ناروشن بودن طرح سال تعلیمی آینده است. مسوولان مکاتب از اینکه طالبان لایحه و مقررهی مشخصی برای آموزش در مکاتب برای سال تعلیمی پیش رو صادر نکردهاند، سردرگم اند. آنان نمیدانند برنامههای آموزشی سال آینده را بر چه مبنایی عیار و تنظیم کنند. هنوز طالبان در مورد آموزش دختران طرزالعمل مشخصی را بیرون ندادهاند. فقط به صورت کلی گفتهاند که مکاتب پسران و دختران جدا باشند و دختران "حجاب اسلامی" را رعایت کنند.
طالبان در این اواخر فشارها بر مکاتب خصوصی را افزایش دادهاند. مکاتب را مجبور به گرفتن جواز شهرداری کردهاند، در حالیکه مکاتب از چندین مرجع دیگر قبلا جواز فعالیت داشتهاند. از سوی دیگر هیأتی را برای بررسی مالی میفرستند و امور مالیاتی مکاتب در سالهای گذشته را تفتیش میکنند.
مکاتب خصوصی در دو دهه گذشته هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی رشد و پیشرفت چشمگیری داشته و دستآوردهای قابل توجهی داشتهاند. اما اکنون بهنظر میرسد این سکتور مهم تعلیمی با فروپاشی مواجهاند.