_74963.jpeg)
_74963.jpeg)
سومین نشست هند و کشورهای آسیای مرکزی در دهلی نو برگزار شد ـ مجلهی اورال
یکشنبه، ۱۹ دسامبر دهلی نو شاهد آغاز سومین گفتگوی هند و آسیای مرکزی بود. در این نشست وزرای خارجه جمهوری قزاقستان، قرقیزستان، جمهوری تاجیکستان، ترکمنستان و جمهوری ازبکستان حضور داشتند. وزیر امور خارجه هند، دکتر اس جایشانکار، که میزبان این رویداد است، در توییتر خود اعلام کرد: "سومین گفتگوی وزیران خارجه هند و آسیای مرکزی آغاز می شود. همکاری مبتنی بر مالکیت ملی، منافع متقابل، منافع منطقه ای و اولویت های توسعه شرکا خواهد بود".
وزرا تروریسم را در همه اشکال آن محکوم کردند
وزرای خارجه هند و پنج کشور آسیای مرکزی در این نشست بر اهمیت قطعنامه ۲۵۹۳ (۲۰۲۱) شورای امنیت سازمان ملل تاکید کردند که به صراحت بیان میکند که خاک افغانستان نباید برای پناه دادن، آموزش، برنامهریزی یا تامین مالی اقدامات تروریستی استفاده شود. آنان خواستار اقدام هماهنگ علیه همه گروههای تروریستی است. بر اساس بیانیه مشترکی که پس از گفتگوی هند و آسیای مرکزی در دهلی نو منتشر شد، وزیران تروریسم را در همه اشکال و مظاهر آن محکوم کردند و خواستار تصویب زودهنگام کنوانسیون جامع سازمان ملل متحد در مورد تروریسم بینالمللی شدند.
طرفین در جریان سومین نشست گفتگوی هند و آسیای مرکزی که روز یکشنبه در دهلی برگزار شد، وضعیت کنونی افغانستان و تأثیر آن بر منطقه را بررسی کردند. بر اساس بیانیه مشترک منتشر شده در سومین نشست گفتگوی هند و آسیای مرکزی، وزیران بر حمایت قوی خود از افغانستان صلح آمیز، امن و باثبات تاکید کردند.
وزیران از تلاشهای طرفین برای اجرای قطعنامههای بهدست آمده در اولین گفتگوی هند و آسیای مرکزی در سمرقند در جنوری ۲۰۱۹ و همچنین دومین گفتگوی هند و آسیای مرکزی در اکتبر ۲۰۲۰ که به صورت مجازی برگزار شد، قدردانی کردند. آنها توافق کردند که پایداری و ثبات درازمدت منطقه با اصلاحات پویا و سازنده در کشورهای آسیای مرکزی تضمین خواهد شد. وزیران همچنین از احیای تدریجی مبادلات مردمی، گردشگری و پیوندهای تجاری بین هند و کشورهای آسیای مرکزی حمایت کردند.
وزیران بر لزوم همکاری نهادهای ملی تخصصی به ویژه در حوزههای مالی، انرژیهای تجدیدپذیر، اطلاعات، دیجیتال و سایر فناوریهای مدرن تاکید کردند. علاوه بر این، هند از علاقه کشورهای آسیای مرکزی برای استفاده از پایانه شهید بهشتی در بندر چابهار برای تسهیل تجارت خود با هند و خارج از آن استقبال کرد. طرفین توافق کردند که برای توسعه ظرفیت ترانزیت و حمل و نقل کشورهای خود، بهبود شبکه لجستیکی منطقه و ارتقای پروژههای مشترک برای ساخت حمل و نقل منطقهای و بینالمللی به همکاری ادامه دهند.
وزرای خارجه آسیای مرکزی عضویت غیردائم هند در شورای امنیت سازمان ملل را ستودند
وزرای خارجه آسیای مرکزی بر حمایت کشورهای خود از مشارکت دائمی هند در شورای امنیت سازمان ملل متحد که توسعهیافته و اصلاحشده است، تاکید کردند. آنها عضویت غیردائم هند در شورای امنیت سازمان ملل و اولویتهای آن را ستودند. وزیران همچنین تصمیم گرفتند که گفتگوهای نزدیک در مورد وضعیت افغانستان را ادامه دهند.
نمایندگان از همکاری مستمر آسیای مرکزی و هند در مبارزه با همهگیری کوویدـ۱۹ خرسند بودند. بر اساس این بیانیه، وزرای امور خارجه کشورهای آسیای مرکزی از کمک هند در تامین واکسین و داروهای حیاتی در مراحل اولیه مبارزه با کووید-۱۹ قدردانی کردند.