

نگرانی سازمانهای بینالمللی نسبت به وضعیت مردم افغانستان
از زمان تسلط گروه طالبان، آژانسهای بشردوستانه و جامعهی بینالمللی نسبت به وضعیت افغانستان ابراز نگرانی کردهاند. در تازه ترین تحول، صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) نسبت به وضعیت کودکان در افغانستان ابراز نگرانی کرده است. یونیسف تاکید کرده است که بیش از ۴ میلیون کودک «هنوز از مکتب بازماندهاند» که به گفتهی یونیسیف این رقم در این کشور جنگزده، دختران بیش از پسران است.
یونیسف همچنین اعلام کرد که از ۵۳۵۰ مکتب مبتنی بر جامعه حمایت کرده است تا اطمینان حاصل شود که کودکان افغانستان به آموزش دسترسی دارند. این آژانس گفت که با حمایت یونیسف، بیش از ۱۴۲۷۰۰ کودک در کشور به آموزش دسترسی دارند.
همچنان در توییتی از ادارهی یونیسف آمده است: «در ۳ ماه گذشته، یونیسف از ۵۳۵۰ صنف آموزشی مبتنی بر جامعه حمایت کرده است که دسترسی بیش از ۱۴۲۷۰۰ کودک را در سراسر افغانستان به یادگیری تضمین می کند. هنوز باید کارهای بیشتری انجام شود، بیش از ۴ میلیون کودک هنوز از مکاتب بازمانده اند، که بیش از نیمی از آنها دختر هستند.»
یونیسف اعلام کرده که یک سازمان غیردولتی مستقر در ترکیه کمک به کودکان را برای دسترسی به آموزش در افغانستان آغاز کرده است. به گزارش ANI به نقل از طلوع نیوز، این سازمان غیردولتی به نام بنیاد معارف، امتحانات ورودی را برای دانشآموزانی که میخواهند در مکاتب افغان-ترک در افغانستان تحصیل کنند، برگزار کرده است. این سازمان غیردولتی اعلام کرده است که از مجموع ۳۵۰۰ دانشآموز تنها ۱۰۰۰ دانشآموز توانسته اند در این امتحانات شرکت کنند. در گزارش آمده است که تمامی ۱۰۰۰ کودکی که این آزمون را پشت سر گذاشته اند، می توانند در مکاتب افغان-ترک تحصیل کنند. بر اساس این گزارش، تعداد کودکانی که در امتحانات حاضر شده اند نسبت به سالهای گذشته کاهش داشته است.
فقر گسترده و بیپیشینه زندگی شهروندان افغانستان را تهدید میکند. بنابر آخرین گزارش سازمان ملل متحد، ۹۸ درصد جمعیت ۴۰ میلیونی مردم افغانستان تا نیمهی سال ۲۰۲۲ زیر خط فقر قرار خواهند گرفت. کارشناسان سازمان ملل متحد در مورد بحران انسانی در افغانستان به علت مهاجرت، فقر مزمن و تصرف افغانستان به واسطهی طالبان بارها هشدار دادهاند.
اما در این میان کودکان قربانیان ردهاول فاجعهی انسانی در افغانستان اند. با بدتر شدن وضعیت اقتصادی خانوادهها کودکان با چالشها و مشکلات متعدد روبهرواند. محروم شدن از آموزش، کارهای شاقه و اجباری، ازدواجهای زودهنگام، سوءتغذی و انواع سوءاستفاده از چالشهاییاند که کودکان افغانستان را در معرض خطر و نابودی قرار دادهاند.
گرچند تاهنوز آمار دقیق و رسمی از کودکان در افغانستان وجود ندارد که چند درصد کل جمعیت این کشور را تشکیل میدهد؛ اما براساس برآورد تقریبی یک بر سه حصهی نفوس این کشور را کودکان تشکیل میدهد.