

شهدای جنبش روشنايی نهال نوپای دموﻛﺮاسی را با خون خويش آبياری و پاسداری كردند
جمعه ٢٩جولاى ٢٠١٦ هزاران نفر از مردم عزيز كابل، براى تكريم و ياد بود از شهداى ٢اسد ميدان شهداي روشنايى و حمايت از جنبش روشنايى و در مخالفت به تبعيض سيستماتيك در مصلى شهيد مزارى گرد هم آمدند.
اين گرد همايى ساعت ٣:٠٠ بعد از ظهر شروع و الى ٦:٠٠ شام جريان داشت. حاضرين از اولين دقايق مجلس با حضور سبز و پُر شورشان در محل حضور يافتند. قراعت اعلاميه جنبش روشنايى ،سخنرانى شخصيت هاى سياسى ، مدنى و أعضائي از خانواده هاى شهداي جنبش روشنايي محتواي برنامه بود. حضور چهره هاى فعال فرهنگي و اجتماعي، اعضاىي در ولسى جرگه ،دو تن از روسايى اسبق امنيت ملى، ... خانواده شهدا و حضور گسترده مردم در هواى گرم ستودنى بود . مردم با شعار هاى عدالتخواهانه محفل را رنگ و بوى خاص بخشيده بود. همه پير،جوان ، زن و مرد با حضور پر رنگ شان نشان دادند كه عدالت و روشنايى نياز جامعه است و در قلب تك تك آزادى خواهان جوانه زده و مردم به اين ريسمان اميد چنگ ميزنند، حتى اگر تهديد هاى امنيتى موجود باشد.
*در بخشي از اعلاميه ستاد مردمي جنبش روشنايي كه در اين مراسم قراىت شده آمده است:" حکومت تا چهلمین روز شهادت شهدای میدان روشنایی فرصت دارد تا تصمیم ظالمانه خود را تغییر دهد." متن كامل اين اعلاميه در اخير گزارش گنجانيده شده است.
*استاد غلام حسين ناصرى نمايند مردم ميدان وردك در ولسى جرگه افغانستان در اين محفلضمن محكوم نمودن بي توجهى حكومت در تامين امنيت تظاهرات ٢ اسد جنبش روشنايى كه باعث فاجعه اى بزرگ انسانى گرديد. اقاي ناصري خطاب به لوي سارنوال كه در مراسم حضور داشت گفت: " جناب حمیدی، هم از نظر فقه حنفی و هم فقه جعفری و هم از نظر قانون اساسی و هم از نظر حقوق بینالمللی، "قاتل بالواسطه" مردم در فاجعه دوم اسد حکومت است.وى در بخشي ديگري از سخنان خويش در ارتباط با تهاجم نيرو هاى مسلح تحت نام كوچى در بهسود گفت: "در حال كه حكومت با وعده اينكه مسله اى كوچى را حل خواهد كرد و ديگر هيچ نيروى مسلحى به مناطق مركزى تحت نام كوچى داخل نخواهد شد. پس چرا ؟ همين اكنون در اثر حمله اى نيروى هاى مسلح تحت نام كوچى ٣٠ نفر را شهيد و ٣٠ نفر را با تمام اموال شان به گروگان برده اند."
*استاد محمد جواد سلطانى، يكى ديگر از سخنرانان اين محفل بود كه در بخشى از سخنان خود گفت : "من به سهم خود آشكار و علنى مى گويم از هيچ چيزى و هيچ دسيسه اى به اندازه سر سوزن هراس نخواهيم كرد و يك گام هم از مطالبات بر حق مردم پس نمى آيم."
*همچنان در رويداد ديگري در همين روز، هواداران جنبش روشنايي با حضور چشمگيري در شبكه تيوتر حدودي نيم ميليون تویت با هشتگ enlightenment# نوشتند.
هواداران جنبش روشنایی با مطالب مختلف در مختلفت به تبعیض، تعصب، نابرابری، افراط گرایی و عدم انکشاف متوازن از دولت افغانستان به شدت انتقاد كرده و از حكومت مطالبه نمودند تا به همه باشندگان در افغانستان به يك ديد نگاه کند.
*****
به نام خداوند توانا و دادگر
اعلامیهی شماره (26) شورای عالی مردمی جنبش روشنایی
هموطنان عدالتخواه و آزاده،
در هفتمین روز گرامیداشت شهادت جمعی از بهترین یاران و فرزندان عدالتخواه سرزمین خود قرار داریم. روز دوم اسد 1395، داعیهی حقطلبانه و عدالتخواهانهی جنبش روشنایی، در اثر عمل ددمنشانهی تروریستی و بیمسوولیتی آشکار حکومت وحدت ملی در تأمین امنیت تظاهرات مدنی و مسالمتآمیز شهروندان، به خاک و خون کشیده شد. در اثر این عمل وحشیانهی تروریستی، بیش از هشتاد تن از بهترین نخبگان فکری و دانشگاهی و فعالان مدنی جامعه به شهادت رسیده و بیش از سه صد تن مجروح شدند. شورای عالی مردمی جنبش روشنایی، ضمن محکوم نمودن این عمل ضدبشری و کوتاهی حکومت در انجام وظیفهی قانونی آن مبنی بر تأمین امنیت و مصوونیت تظاهرات، اعلام میدارد که:
1- جنبش روشنایی عمل ددمنشانهی تروریستی در روز دوم اسد را به مثابهی حمله بر دموکراسی، آزادی و حقوق شهروندی، به شدت محکوم نموده، و حکومت وحدت ملی را در وقوع این فاجعهی هولناک شدیداً مقصر میداند. جنبش روشنایی برای تفتیش و ارزیابی عوامل دخیل در این فاجعهی تروریستی، از سازمان ملل میخواهد تا با ایجاد کمیسیون حقیقتیاب بینالمللی به تمام جوانب این حادثهی هولناک به طور شفاف و عادلانه رسیدگی کند. کمیسیون حقیقتیاب حکومتی که برای تفتیش و بررسی فاجعه ایجاد شده است، از نظر جنبش روشنایی، دارای هیچگونه مشروعیت و اعتبار نمیباشد.
2- جنبش روشنایی بر تطبیق ماسترپلان برق کشور و امتداد خط برق 500 کیلوولت ترکمنستان از مسیر بامیان – میدان وردک، به عنوان مطالبهی برحق میلیونها شهروند کشور تأکید میورزد و برای حکومت وحدت ملی تا چهلمین روز شهادت شهدای میدان روشنایی فرصت میدهد تا با دستکشیدن از خیرهسری، این مطالبهی عدالتخواهانهی جنبش روشنایی را که با خون دهها تن از نخبگان عدالتخواه و مدنی کشور امضا شده است، تطبیق کند و کشور را بیشتر از این با بحران و پرداخت هزینههای نامعقول مواجه نسازد.
3- در صورتی که حکومت وحدت ملی باز هم به مهلت زمانی جنبش روشنایی بیاعتنایی کند، جنبش روشنایی از هواداران خود میخواهد تا با سلب مشروعیت از حکومت وحدت ملی، توسل به هرگونه رویکرد مدنی را حق مسلم خود دانسته و در سراسر کشور به نافرمانی مدنی مبادرت ورزند. جنبش روشنایی اعتراض مدنی خود را در سطح جهانی کماکان به طور قاطع و بیوقفه پیگیری میکند و در تمام نقاط دنیا به افشای ماهیت تبعیضگرایانه و متعصبانهی این حکومت میپردازد. تظاهرات در هنگام برگزاری کنفرانس بروکسل یکی از مظاهر این اعتراض مدنی در سطح جهانی است.
4- جنبش روشنایی، در مرحلهی جدید مبارزاتی خود، ضمن اظهار سپاس و تقدیر از همهی عزیزان هموطن که از داعیهی حقطلبانهی جنبش با تقبل هرگونه فداکاری حمایت نموده اند، رسیدگی به بازماندگان شهدا، مداوای مجروحان، و تقویت ساختار تشکیلاتی شورای عالی مردمی و جنبش روشنایی را در اولویت برنامههای خود قرار میدهد و زمینه را برای سهمگیری و مشارکت فعال تمام نیروها و اقشار فعال جامعه در امر بهبودی و تقویت مبارزهی تشکیلاتی فراهم میکند. شورای عالی مردمی به گونهای تقویت خواهد شد تا با شمولیت نمایندگانی از خانوادهها و بازماندگان شهدا و مجروحان حادثهی میدان روشنایی زمینه را برای سهمگیری مبتکرانه و گستردهی نیروهای موثر و کادرهای فعال جامعه فراهم سازد.
5- شورای عالی مردمی ضمن تشکر و قدردانی از مساعدت مالی اعضای جنبش روشنایی در سراسر جهان، فهرست کامل دریافت و توزیع این مساعدتها به خانوادههای محترم شهدا و مجروحان را به زودی اعلام میکند.
شورای عالی مردمی جنبش روشنایی
کابل – هشتم اسد 1395